Protest in Cannes tegen film "Hors la loi"

De première van de film "Hors la loi" op het filmfestival van Cannes is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Duizenden mensen kwamen betogen tegen de persvoorstelling van de film na een oproep van het extreemrechtse Front National.

De film gaat over de bloedige onafhankelijkheidsstrijd van de Algerijen tegen hun kolonisator Frankrijk in 1945. Drie broers trekken naar Frankrijk om er ondergronds te vechten in het verzet tegen de Fransen. Dat gebeurt vlak na 8 mei 1945, toen in Setif een vrijheidsmars van de lokale bevolking hardhandig werd neergeslagen door de Fransen. Honderden Algerijnen lieten toen het leven.

Volgens het Front National is de film anti-Frans en een vervalsing van de geschiedenis, daarom had de politieke partij opgeroepen om te betogen tijdens de première. Die oproep kreeg bijval van enkele duizenden mensen. Het bleef bij een mars waarbij de Franse vlag werd gehesen en het Franse volkslied werd gezongen.

De betoging was verwacht en dus had de organisatie van het filmfestival van 's morgens vroeg al de beveiliging sterk opgedreven. De hele dag stonden extra bewakers op verschillende posten, de politie surveilleerde van op de daken van de gebouwen, bezoekers en journalisten werden meer dan eens gecontroleerd.

Tijdens de persscreening 's ochtends riep regisseur Rachid Bouchareb (bovenste foto, midden) op tot kalmte. "De film is geen slagveld en is niet bedoeld om controverse te creëren. Ik weet dat de geschiedenis van Frankrijk  en het koloniaal verleden moeilijk liggen en dat de relaties met Algerije een halve eeuw na de onafhankelijkheid nog altijd gespannen zijn. Maar de gewelddadige reacties zijn overdreven."

Acteur Jamel Debbouze, een van de drie broers (bovenste foto links), zei dat hij hoopt dat de film "de littekens aan beide kanten van de Middellandse Zee zal doen genezen". "Om ons voor te bereiden op de toekomst, moeten we ons eerst verzoenen met het verleden", zei hij. "Daarom moet ik in detail onze gemeenschappelijke geschiedenis uitleggen aan mijn zoon. Maar daarvoor moet er een consensus bestaan over wat die geschiedenis is." Debbouze woont in Frankrijk, maar is van Marokkaanse afkomst.

"Hors la loi" is niet de eerste film van regisseur Bouchareb over het koloniale verleden van Frankrijk. In 2006 bracht hij de film "Indigènes" uit over moslimmannen uit Noord-Afrika die in naam van Frankrijk meevochten in WOII. Dankzij de film heeft de Franse regering de pensioenen van de Algerijnse oudstrijders verhoogd. Zij kregen veel lagere pensioenen dan hun Franse collega-oudstrijders.

Meest gelezen