Staking bij Carrefour zaterdag afgewend

De vakbonden bij de warenhuisketen Carrefour hebben hun nationale stakingsaanzegging voor morgen ingetrokken. Bonden en directie hebben de hele nacht samengezeten onder begeleiding van twee sociaal bemiddelaars. Dat overleg leverde vooruitgang op, zo was na afloop te horen.

Eind februari kondigde Carrefour een grootschalige herstructurering in ons land aan. Heel wat winkels moeten de deuren sluiten, bijna 1.700 banen worden bedreigd. Het overleg over een sociaal plan tussen de vakbonden en de directie verlopen bijzonder moeizaam.

Woensdag had het gemeenschappelijk vakbondsfront opgeroepen tot een nationale staking in alle Carrefour-winkels in eigen beheer komende zaterdag, net omdat het overleg in het slop zit. Daarop werden twee sociaal bemiddelaars ingeschakeld om het overleg weer vlot te trekken.

Sinds gisteren 10 uur zaten vakbonden en directie samen onder begeleiding van de bemiddelaars. Het overleg mondde uit in een marathonvergadering die tot in de vroege uurtjes duurde. Dat leverde wel iets op, want "aan het einde van de nacht werd vooruitgang geboekt", maakten de sociaal bemiddelaars bekend.

Er werd onder meer gesproken over besparingen, garantie op arbeidsvolume, sluiten en franchiseren van winkels, en brugpensioen en vrijwillig vertrek. "Voor bepaalde niet-verwaarloosbare punten is echter nog geen oplossing gevonden", klinkt het.

Er is dus nog geen sprake van een voorakkoord, maar de sociaal bemiddelaars denken dat de directie en de vakbonden tijdens de volgende gesprekken op woensdag 26 mei "mogelijk wel een verdedigbaar ontwerpakkoord" kunnen bereiken.

Meest gelezen