Votron geeft verstek voor verhoor Fortiszaak

Oud-Fortistopman Jean-Paul Votron is vandaag niet verschenen voor de rechter in Utrecht om te getuigen in de Fortiszaak. De rechtbank in Utrecht beslist over enkele dagen wat de juridische gevolgen zijn voor Votron.

De rechter had een getuigenverhoor van drie oud-Fortisbestuurders ingepland. Votron was als eerste aan de beurt. Nadien zouden ook Maurice Lippens en Gilbert Mittler gehoord worden.

Votron moest uitleg komen geven over de woelige periode 2007-2008 bij Fortis, maar hij riep in dat zijn moedertaal niet het Nederlands is. Ook de andere gewezen toplui Lippens en Mittler hebben laten verstaan dat ze niet zullen komen getuigen in Nederland begin volgende maand. Liever willen ze in België in het Frans worden gehoord. Een verzoek hiertoe werd eerder door de rechtbank Utrecht en het gerechtshof in Arnhem afgewezen. De drie gaan nu in cassatie bij de Hoge Raad.

De zaak is aangespannen door enkele gedupeerde Fortisbeleggers die vinden dat zij misleid werden. De gedupeerden zijn niet te spreken over het manoeuvre van de voormalige bestuurders. "Ze hebben zich boven de wet gesteld. Eerst in België en nu hier." Het is voorlopig nog niet duidelijk hoe de Fortiszaak verder zal verlopen.