"Eén miljoen bespaard op wegenverlichting"

Vorig jaar is een miljoen euro bespaard op de verlichting langs auto- en gewestwegen. Dat zegt minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V).

De Vlaamse gewestwegen en autosnelwegen en de tunnels zijn goed voor zowat 91.000 verlichtingspalen en 235.000 lampen.

De besparing werd gerealiseerd door het aantal lampen te verminderen. Tegelijk zijn er ook heel wat lampen vervangen door energiezuinige exemplaren. Over een periode van twee jaar werd zo 1,04 miljoen euro bespaard op de energiefactuur.

Er zijn ook plannen om de komende jaren alle verkeerslichten te vervangen door exemplaren met energiezuinige led-verlichting. Ook dat zou een besparing van één miljoen moeten opleveren. Jaarlijks betaalt de Vlaamse overheid 13,5 miljoen euro voor de lichten langs de wegen.