"Geen bikini's of zwembroeken in Barcelona"

Het stadsbestuur van de Spaanse kuststad Barcelona heeft dresscode ingevoerd voor het komende zomerseizoen. Rondlopen in een bikini of een zwembroek is verboden, het stadsbestuur vraagt vriendelijk "om minstens een t-shirt te dragen".

Elk jaar komen miljoenen toeristen naar Barcelona om er van de zon te genieten en soms om de stad te bezoeken. De toeristen zijn graag gezien door de horeca, maar het stadsbestuur is minder enthousiast. Het stoort zich aan de klederdracht van de toeristen, die vaak zeer casual is, ook als ze de binnenstad intrekken.

Na heel wat intern geruzie heeft het stadsbestuur toch beslist om maatregelen te nemen. Borden aan de kant van de straten verzoeken de toeristen om niet in strandkledij door de stad te wandelen, maar gewone kledij te dragen. De borden worden de komende dagen en weken geplaatst in het grensgebied tussen het strand en de stad, onder andere in buurten van scholen, musea en kerken.

"In Barcelona werken en wonen ook mensen, en hier vinden ook vaak grote congressen plaats", zegt een woordvoerder van de stad. "We willen dat iedereen zich op zijn gemak voelt in Barcelona, vandaar onze suggestie aan onze strandgasten." Wie toch in strandtenue de stad intrekt, hoeft niet meteen een boete te vrezen. "Het blijft bij een beleefde vraag", aldus de woordvoerder.

lees ook