Alweer een Picasso gestolen in Frankrijk

Bij een kunstverzamelaar in Marseille zijn vrijdag een litho van Picasso (foto, zelfportret) en vier schilderijen van andere kunstenaars gestolen. Dat heeft de Franse politie vanmiddag bekendgemaakt.

Twee mannen konden de veiligheidspoorten aan de villa van de kunstverzamelaar passeren, waarna ze gewoon aan de deur aanklopten. Toen de 60-jarige bewoner opendeed, sloegen de mannen hem in elkaar. De man is opgenomen in het ziekenhuis.

Het meest belangrijke werk dat gestolen is, is een lithografie van een vrouwengezicht dat een authentieke kopie is van een origineel werk van Picasso. De lithografie is van de hand van Picasso en een knecht. Afhankelijk van de kwaliteit van de kopie of van het aantal kopieën dat er gemaakt zijn, kan de waarde ervan zeer groot zijn.

De politie heeft niet bekendgemaakt welke de andere vier kunstwerken zijn die werden gestolen. Over de waarde van de kunstwerken is ook niets bekend, dat moet nog bepaald worden.

Kunstrovenplaag

Het is niet de eerste kunstroof in Frankrijk de laatste weken en maanden. Donderdag nog werden uit het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris vijf schilderijen gestolen met een gezamenlijke waarde van 100 miljoen euro. Sinds december vorig jaar zijn in Frankrijk al zo'n 30 schilderijen gestolen, onder andere een schilderij van Edgar Degas uit een museum in december en een schilderij van Picasso uit een privécollectie in januari.

Wanneer een schilderij wordt gestolen, komt de naam ervan terecht in het Art Loss Register. Momenteel staan zo'n 170.000 gestolen stukken op de lijst. Uit die lijst blijkt trouwens dat Picasso de meest gegeerde kunstenaar is bij dieven.