Boeing stort neer in zuiden van India

In de Zuid-Indiase stad Mangalore, in de deelstaat Karnataka, is een vliegtuig neergestort bij de landing. Er waren 160 passagiers en zes bemanningsleden aan boord. Maar zeven inzittenden hebben de ramp overleefd.

De oorzaak van de crash is nog niet duidelijk. De piloot maakte  geen melding van technische problemen. De Boeing 737 van Air India Express was nog maar 6 jaar oud en het weer was ook niet al te slecht.

De luchthaven van Mangalore ligt wel op een moeilijke plaats: op zo'n 21 kilometer van Mangalore, in een vallei. Volgens luchtvaartexperten ligt de landingspiste van de luchthaven Bajpe op een soort heuvel en eindigt ze boven een vallei.

Het vliegtuig heeft zijn landing gemist en is doorgeschoven op de piste, waarna het terechtkwam in een lagergelegen bosrijk gebied. Het is nog onduidelijk op de piloot al dan niet een doorstart heeft willen maken. Intussen is de zwarte doos  van het toestel gevonden,  dat brengt misschien meer duidelijkheid.

"De luchthaven van Mangalore ligt in een vallei met een korte landingsbaan, te vergelijken met de luchthaven van Antwerpen", weet luchtvaartspecialist Luk De Wilde. "Voor een Boeing is dat zeer kort, zowel voor het opstijgen als voor het landen. Men kan niet met volle brandstoftanks of met een volledige bezetting van passagiers opstijgen of landen."

"Het vliegtuig brak in twee stukken, ik klom eruit net na de crash", vertelt een van de overlevenden vanuit het ziekenhuis tegen een lokaal tv-station. "Er was een geluid zoals dat van een klapband. Ik probeerde langs de voorzijde van het vliegtuig te ontkomen, maar daar was er vuur. Daarop keerde ik terug en kon ik het wrak verlaten via de achterzijde."

Het vliegtuig van Air India Express, de lagekostendochter van Air India, kwam uit Dubai. In de Golfregio werken veel Indiase gastarbeiders. Alle slachtoffers hebben dan ook de Indiase nationaliteit, behalve de piloot die uit Servië kwam.

Ergste crash in India sinds 1996

De vliegramp in Mangalore is de ergste sinds 1996. Toen kwamen 349 mensen om het leven bij een botsing tussen een Kazachs vrachtvliegtuig en een Saudisch toestel in de buurt van de hoofdstad Delhi.

Het vliegverkeer in India beleeft de laatste jaren een explosieve groei en wordt algemeen beschouwd als veilig. De meeste Indiase maatschappijen vliegen met nieuwe toestellen.