Braziliaanse politie klist illegale houtkappers

In Brazilië heeft de federale politie bij een actie 70 verdachten opgepakt wegens illegale houtkap in beschermde zones of reservaten in het Amazonewoud. Aan de operatie was twee jaar onderzoek voorafgegaan. In totaal werden 91 aanhoudingsbevelen uitgevaardigd.

De actie was niet alleen gericht tegen illegale houtkappers, maar ook tegen grondeigenaars, bosingenieurs en ambtenaren van het staatssecretariaat voor Leefmilieu van de westelijke deelstaat Mato Grosso. De corrupte ambtenaren vervalsten volgens de politie documenten en verleenden kapvergunningen in beschermde zones.

De 91 betrokkenen worden beticht van het aanrichten van milieuschade ter waarde van ruim 500 miljoen dollar (403,36 miljoen euro).

Vorig jaar is in Brazilië 7.000 vierkante kilometer Amazonewoud vernield. In het begin van deze eeuw verdween elk jaar 30.000 vierkante kilometer bos en woud. Het Amazonewoud is goed voor meer dan de helft van het overgebleven regenwoud op aarde en fungeert als een soort groene long.