Copernicus waardig herbegraven

In Polen is de 16e-eeuwse astronoom Nicolaas Copernicus opnieuw begraven. Hij heeft een passende graftombe gekregen in de kathedraal van Frombork.

Copernicus was een astronoom, wiskundige, econoom en arts die leefde van 1473 tot 1543. Hij opperde de theorie dat aarde draait rond de zon en niet omgekeerd. Copernicus kreeg voor die baanbrekende inzichten evenwel geen erkenning. Integendeel, in 1616 werd hij verketterd door de paus. Later werden Copernicus en zijn leerlingen in ere hersteld.

Archeologen wisten dat hij begraven was in de kathedraal van Frombork, in de buurt van Gdansk. Al twee eeuwen waren ze op zoek naar zijn stoffelijke resten, maar pas vijf jaar geleden konden ze die vinden en identificeren. Dat gebeurde door DNA-materiaal van zijn tanden en beenderen te vergelijken met dat van haar dat gevonden was in een van zijn boeken.

Vandaag heeft Copernicus een graftombe gekregen met een model van het zonnestelsel. Hij werd met veel eer opnieuw begraven tijdens een speciale misviering.