Junot Diaz gekozen voor de Pulitzer-raad

De Amerikaanse schrijver met Dominicaanse roots Junot Diaz is uitgekozen om toe te treden tot de Pulitzer-raad, die de gelijknamige prijzen uitreikt. De Pulitzer Prizes zijn wereldwijd de meest prestigieuze prijzen op het gebied van journalistiek, kunst en literatuur.

"Het is een enorme eer", reageert Diaz. "Het past alleszins perfect bij wat ik graag doe: lezen." Diaz had zes weken geleden al een uitnodiging voor een lunch gekregen, maar heeft al die tijd niet teruggebeld omdat hij te druk aan het werk was. "Ik heb de lunch telkens uitgesteld, wat eigenlijk dom is, want ze wilden me deze fantastische eer geven", zegt Diaz.

Diaz won zelf de Pulitzer-prijs voor fictie voor "The brief wondrous life of Oscar Wao" in 2008. "De Pulitzer Prize heeft mijn leven en carrière als artiest fundamenteel veranderd", zegt Diaz. "En nu kan ik hetzelfde doen voor veel andere mensen." De Pulitzer-raad bestaat uit 20 leden, van wie er 18 mogen stemmen. Elk lid krijgt een termijn van drie jaar die maximaal twee keer verlengd kan worden.

Jodut Diaz is geboren in Santo Domingo, maar migreerde naar New Jersey in Amerika toen hij nog een kind was. Hij studeerde aan de Rutgers University waar hij een diploma Engels heeft gehaald. Hij is naast auteur ook lesgever creatief schrijven in het Massachusetts Institute of Technology.

Pulitzer Prizes

De Pulitzer Prizes worden jaarlijks uitgereikt aan auteurs uit verschillende domeinen in de journalistiek, kunst en literatuur. Er zijn onder andere prijzen voor onderzoeksjournalistiek, lokale, nationale en internationale verslaggeving, commentaarstukken, editiorials, breaking news foto's, nieuwsfoto's algemeen. In de kunst en literatuur zijn er Pulitzer Prizes voor fictie, drama, geschiedenis, biografieën of autobiografieën, poëzie, non-fictie en muziek.

Er bestaat ook een gouden Pulitzer medaille. Die kan nooit gewonnen worden door een individu, maar gaat altijd naar een Amerikaanse krant voor "publieke dienstverlening". De medaille is een design van de beeldhouwer Daniel Chester French en zijn associé Henry Lukeman. Op de medaille staat "voor de meest belangeloze en verdienstelijke publieke dienstverlening door een Amerikaanse krant tijdens het jaar".

De prijzen zijn genoemd naar de Amerikaanse journalist Joseph Pulitzer die is geboren in Hongarije. Hij maakte carrière als "kruisvaarder van de journalistiek". Met zijn kranten "New York World" en "Louis Post-Dispatch" hertekende hij het krantenlandschap in Amerika. In zijn eigen stukken had hij een vlijmscherpe pen voor overheden die hun boekje te buiten gingen, maar Pulitzer gedroeg zich tegenover de andere kranten en journalisten ook als een concurrent en was niet te beschaamd om zijn stukken met een vleugje sensatie te spekken. Pulitzer was ook de eerste om te vragen naar een journalistieke opleiding aan de universiteiten en hogescholen.