Mexicanen eren hun volksheld met biertje

Een land moet zijn volkshelden eren. Met dat doel is in het Midden-Amerikaanse land Mexico het Zapata-bier voorgesteld, naar de hoofdrolspeler van de Mexicaanse revolutie in 1910.

Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Mexicaanse revolutie wil de kleine brouwerij Revolución nu 120.000 flessen Zapata-bier op de markt brengen. De brouwerij wil daarmee de niche van "verzamelbieren" aanboren.

Op het flesje staat de afbeelding van Emiliano Zapata. Hij leidde de revolutionairen in het zuiden van Mexico en werd in 1919 vermoord toen hij in een hinderlaag werd gelokt. Zapata wordt in Mexico beschouwd als een nationale held en geniet er dezelfde status als Che Guevara in de rest van Latijns-Amerika.

Niet alleen Zapata krijgt een biertje naar zich genoemd. Revolución wil dit jaar ook nog Francisco (Pancho) Villa, nog een andere legendarische leider van de revolutie, in bier vereeuwigen. Speciaal voor de vrouwelijke bierdrinkers zal ook "Adelitas" vloeien, genoemd naar de vrouwen die de Mexicaanse revolutionairen vergezelden.

Mexico behoort met Duitsland en Nederland tot de top drie van de mondiale bierproducenten. Jaarlijks voert het land voor 1,2 miljard euro bier uit naar de Verenigde Staten, Europa en Azië. Het bekendste Mexicaanse biermerk is waarschijnlijk Corona.

lees ook