Ozeaneum is het Europese museum van het jaar

Het Duitse museum Ozeaneum is verkozen tot het Europese museum van het jaar (EMYA - European Museum of the Year Award). De onderscheiding werd toegekend tijdens de jaarlijkse conferentie van het Europese Museum Forum dat deze keer plaatsvond in Tampere in Finland.

Het Ozeaneum werd in juli 2008 geopend en behoort tot het Duitse Oceanografische Museum in Stralsund. In het complex staan aquaria met dieren uit de Noordzee, de Oostzee en de Noordelijke IJszee.

De EMYA-prijs gaat altijd naar een nieuw of gerenoveerd museum. Dat kunnen zowel privé-initiatieven als openbare instellingen zijn. Met de prijs wil het Forum de rol van het museum in de samenleving ondersteunen en innovaties binnen de sector stimuleren. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel kreeg dit jaar een eervolle vermelding. Ook het Joods Historisch Museum in Amsterdam en de Science Gallery in Dublin kregen deze eervolle vermelding met bijhorend diploma.

Unieke prijs voor musea

De EMYA is een initiatief van het European Museum Forum dat werkt onder de auspiciën van de Raad van Europa. De bedoeling is een nieuw, gerenoveerd of uitgebreid museum in de schijnwerpers te zetten. Elk jaar sturen zo'n 60 musea hun kandidatuur in. De leden van het forum bezoeken elk museum dat zich kandidaat stelt en beslissen dan op een conferentie welk museum de prijs verdient. De prijs wordt al uitgereikt sinds 1977, maar nog nooit heeft een Belgisch museum gewonnen. Omdat het een van de weinige prijzen voor musea is, geldt de EMYA als een van de meest prestigieuze prijzen in de sector.