Queer Palm gaat naar tienerfilm "Kaboom"

Op het filmfestival van Cannes heeft de tienerfilm "Kaboom" de Queer Palm gewonnen, ook wel de Roze Palm genoemd. Het is de eerste keer dat de Queer Palm wordt uitgereikt.

De Roze Palm bekroont een film die een positieve bijdrage levert aan de internationale beeldvorming van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders. De jury bestaat uit organisatoren van Europese homofilmfestivals en internationale journalisten. Het is de eerste keer dat de Queer Palm in Cannes wordt uitreikt. Cannes is daarmee het laatste grote filmfestival om een roze prijs uit te reiken. Berlijn en Venetië hebben al langer een soortgelijke homoprijs.

"Kaboom" wordt omschreven als een sciencefiction-horrorkomedie over een jonge biseksuele student die op zijn universiteitscampus een mysterieuze sekte ontdekt. De hoofdrol wordt vertolkt door Thomas Dekker, een Amerikaanse acteur met Nederlandse roots (foto bovenaan, uiterst links). De film krijgt de Queer Palm omdat hij "een andere seksuele geaardheid niet als een probleem neerzet", aldus de mededeling van de jury.

"Kaboom" is geregisseerd door Gregg Araki (bovenste foto, midden). Araki heeft de afgelopen twintig jaar een eigenzinnig oeuvre opgebouwd, niet meteen van het blockbuster-type. Maar vaak vallen zijn films wel in de smaak bij de homopopulatie. Op zijn palmares staan onder andere "Smiley face" (2007), "Mysterious skin" (2004), "Splendor" (1999), "The doom generation" (1995) en "Totally fucked up" (1993). "Mysterious skin" heeft in 2005 nog de prijs van de jongerenjury gewonnen op het filmfestival van Rotterdam. De film gaat over twee misbruikte jongens.