Te veel stempelgeld door fout van de bank

Ongeveer 32.000 werklozen die aangesloten zijn bij de christelijke vakbond ACV, hebben door een fout bij de grootbank Dexia het dubbele of viervoudige van hun stempelgeld gekregen. 84.000 anderen kregen hun uitkering een dag te laat, meldt Het Laatste Nieuws. Het ACV reageert verbolgen.

Begin deze maand kregen 32.000 ACV-leden plots een veel hogere werkloosheidsuitkering dan anders. In sommige gevallen was het bedrag zelfs het viervoudige van wat ze normaal krijgen. Het is niet duidelijk hoeveel geld precies te veel betaald is, omdat bijna elke werkloze recht had op een ander bedrag, maar volgens het ACV gaat het om minstens enkele tienduizenden euro's.

De oorzaak is een fout in het computersysteem van Dexia, dat in opdracht van het ACV de uitkeringen uitbetaalt. "Daardoor zijn een aantal betalingen meerdere keren bij dezelfde personen gebeurd. Toen we de fout opmerkten, hebben we onmiddellijk alle betalingen stopgezet en het ACV op de hoogte gebracht", zegt woordvoerster Ulrike Pommee in Het Laatste Nieuws.

Dexia moet het te veel betaalde geld nu terugvorderen. Het ACV eist daarbij een correcte service. "Onze leden mogen niet in het rood komen te staan, ze mogen niet zonder geld vallen", stelt Eddy Van Keer. "Als ze onvoldoende reserves hebben als het geld rechtstreeks van hun bankrekening wordt gehaald, moet er een afbetalingsplan worden opgesteld."

Door de computerproblemen hebben zo'n 84.000 werklozen die aangesloten zijn bij het ACV, hun uitkering voor deze maand ook een dag te laat ontvangen. "Voor die mensen maakt één dag een wereld van verschil. We gaan nog een hartig woordje praten met de bank", zegt Eddy Van Keer nog in Het Laatste Nieuws.