"Buste van Nefertiti kan niet naar Egypte"

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle zegt dat het borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti te kwetsbaar is om te transporteren. Egypte heeft al een tijdje geleden gevraagd om het beeld terug te geven, maar Duitsland weigert.

De buste van Nefertiti is van de hand van beeldhouwer Tutmoses en is 3.300 jaar oud. Het borstbeeld is een van de meest bekende kunstwerken uit de Egyptische Oudheid. Het is gemaakt uit kalksteen en is volledig beschilderd. Vooral het grote contrast in de kleuren maken het borstbeeld tot een uniek kunstwerk.

Het borstbeeld werd in 1912 ontdekt door de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt, die op dat moment aan het hoofd stond van een expeditie die opgravingen verrichtte in Tell el-Amarna. In het huis van beeldhouwer Tutmoses is het beeld van Nefertiti gevonden. Borchardt nam het beeld mee naar Duitsland, het staat momenteel in het Neues Museum in Berlijn.

Meteen na de verdwijning van het beeld heeft Egypte protest aangetekend. Volgens de Egyptische autoriteiten is het beeld onrechtmatig verkregen en is het met valse papieren het land uitgesmokkeld. Egypte eiste dan ook meteen het beeld terug. Al die jaren is er niets gebeurd, maar sinds enkele maanden voert Zahi Hawass, hoofd van de Egyptische oudhedenraad, de druk op Duitsland op. Hawass zegt dat uit een protocol van 1913 blijkt dat het Duitse museum destijds verzwegen heeft dat het om een beeld van Nefertiti ging. Bijgevolg is bedrog in het spel en is het beeld onrechtmatig verkregen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft nu gereageerd en stelt dat het beeld legaal in Duitsland is en dat het te fragiel is om te transporteren.

Naast de buste van Nefertiti probeert Egypte ook duizenden andere stukken uit de Oudheid terug te krijgen die in het koloniale tijdperk uit het land verdwenen zijn. De buste van Nefertiti staat wel bovenaan de lijst.

Meest gelezen