"IJslandse vulkaan komt tot rust"

De IJslandse gletsjervulkaan Eyjafjallajökull spuwt sinds het begin van het weekeinde geen vulkaanas of lava meer. Dat zegt een woordvoerder van het plaatselijke meteorologisch instituut. Maar het is nog te vroeg om te besluiten dat de vulkaan opnieuw gaat "slapen."

Er komt sinds twee dagen geen vulkaanas of lava meer aan de oppervlakte. De wolk uit de vulkaan zou nu enkel nog waterdamp bevatten.

"Het is nog te vroeg om de uitbarsting officieel als beëindigd te verklaren", zegt een woordvoerder van de IJslandse overheid. De overheid laat experts metingen uitvoeren aan de krater. Het is immers nog mogelijk dat de activiteit opnieuw toeneemt.

De vulkaan (archieffoto) stuurde vanaf midden april het luchtvaartverkeer in een groot deel van Europa grondig in de war. Vliegtuigen moesten aan de grond blijven omdat de wolk van vulkaanas gevaarlijk kan zijn voor de straalmotoren.