"Uncle Boonmee" wint de Gouden Palm in Cannes

De film "Lung Boonmee raluek chat" of "Uncle Boonmee who can recall his past lives" van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul heeft de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes gewonnen. Het was juryvoorzitter Tim Burton die de winnaar mocht bekendmaken.

De film "Uncle Boonmee" gaat over een boer op zijn sterfbed die terugkijkt op zijn vroegere levens. Hij praat met zijn schoonzus die zijn boerderij zal overnemen, maar ook met zijn vrouw en zoon die al jaren dood zijn. Hun geesten verschijnen aan zijn sterfbed zowel in hun menselijke vorm als in dierlijke vorm, zoals een aap.

Regisseur Apichatpong Weerasethakul gelooft sterk in reïncarnatie. "Ik geloof dat de geesten van mensen, planten, dieren en spoken bestaan", zegt hij. "Voor de film heb ik me ook verdiept in de processen van destructie en de uitroeiing van (dier)soorten en culturen. De laatste jaren heeft het nationalisme in Thailand, aangespoord door verschillende staatsgrepen, veel confrontaties tussen ideologische groepen veroorzaakt."

"Bedankt om me mee te nemen naar de film"

In zijn toespraak bedankte regisseur Weerasethakul zijn moeder en vader "om mij dertig jaar geleden mee te hebben genomen naar een kleine cinemazaal in ons dorp". "Ik was nog zo jong dat ik niet begreep wat dat allemaal was op het scherm, ik kende het concept van een film nog niet", zei hij. "Nu ik deze prijs krijg, denk ik dat ik al iets meer weet over cinema, maar sommige dingen blijven nog een mysterie."

Weerasethakul zei ook dat de prijsuitreiking een belangrijk moment is in de Thaise geschiedenis en de geschiedenis van de Thaise film. Hij was de jury ook erg dankbaar en ook een beetje onder de indruk van juryvoorzitter Tim Burton (regisseur van onder andere "Nightmare before christmas" en "Alice in Wonderland", foto). "Ik zou graag elk jurylid willen kussen", zei Weerasethakul, "zeker Tim Burton, ik ben fan van je kapsel." Burton kon ermee lachen.

Weerasethakul heeft al een twintigtal (kort)films als regisseur en schrijver op zijn palmares staan. Vaak speelt hij in zijn films met tijdzones en plaatsen, hij wordt daarom als een "experimenteel regisseur" omschreven. In zijn films spelen zowel professionele acteurs als amateurs mee. Een van de overheersende thema's in zijn films is de kracht van de natuur en het bovenaardse of bovennatuurlijke krachten.

Apichatpong Weerasethakul is geboren in het noordoosten van Thailand, dicht bij de grens met Birma. Hij heeft architectuur gestudeerd voordat hij is vertrokken naar Chicago in de VS waar hij een filmopleiding en een opleiding hedendaagse kunst heeft gevolgd. Daarna keerde hij terug naar Thailand en begon hij te werken als videokunstenaar en draaide hij enkele kortfilms. In 2000 volgde zijn eerste langspeelfilm "Dokfa nai meuman" of "Mysterious object at noon" waarin hij een filmploeg volgt die het land doorkruist en de mensen die ze ontmoet, vraagt om het verhaal van vriendschap tussen een gehandicapte jongen en zijn leraar voort te vertellen.