Amerikaanse overheid voert druk op BP op

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar heeft de druk op de Britse oliemaatschappij BP opgevoerd. BP slaagt er maar niet in om de olievervuiling in de Golf van Mexico te stoppen en moet de operatie mogelijk uit handen geven.

De Amerikaanse overheid is "boos en gefrustreerd" over de manier waarop BP "deadline na deadline" mist in zijn pogingen om het olielek op de zeebodem te dichten.

BP moet sowieso opdraaien voor de kosten van de opkuis, maar als het er niet snel in slaagt om het lek te dichten, zal de Amerikaanse overheid zelf ingrijpen, op kosten van BP, dreigde Salazar. Hij had het nog over "een existentiële crisis" voor BP.

BP had eerst geprobeerd om een grote kap op het olielek te plaatsen, maar door de grote diepte (anderhalve kilometer) mislukte dat. BP slaagde er wel in om een kleine pijp in het lek te plaatsen, waardoor een zekere hoeveelheid olie kon worden weggezogen, maar ook dat systeem werkt nu minder goed dan verhoopt. Vandaag hebben experts toegegeven dat het veel minder olie wegzuigt dan enkele dagen geleden. Technici werken koortsachtig aan een oplossing, maar boeken vooralsnog weinig resultaat, ruim een maand na het zinken van het boorplatform.

De gigantische olievlek heeft al de staat Louisiana bereikt en bedreigt inmiddels ook de kust van Florida en Cuba. In Barataria Bay voor de kust van Louisiana is de populatie van pelikanen getroffen.