Bangkok maakt zich klaar voor nieuwe start

Morgen zou het openbare leven in Bangkok moeten hervatten na het protest van de oppositie, dat de Thaise hoofdstad een hele tijd lamlegde. Vandaag is er alvast een grote poetsoperatie gehouden.

Handelszaken en overheidsgebouwen in Bangkok gaan maandag opnieuw open. In het centrum was veel dichtgebleven de afgelopen week, nadat de spanning was opgelopen tussen de roodhemden van de oppositie en de regeringstroepen.

Premier Abhisit Vejjajiva zei dat dat de hoofdstad "opnieuw naar het normale leven terugkeert." Vandaag hebben plaatselijke inwoners een grote poetsbeurt gehouden in de straten waar het geweld zijn sporen had nagelaten.

Duizenden mensen maakten de straten proper met een bezems en water. Bij het verdrijven van de opposanten vielen ruim 50 doden. Abhisit verdedigde het optreden van de veiligheidstroepen, die na twee maanden van bezettingen de opposanten met geweld verdreven.

De rust mag dan al terugkeren, het nachtelijke uitgaansverbod in de stadn van middernacht tot 4 uur 's morgens, is met zeven nachten verlengd. Het uitgaansverbod geldt niet enkel in Bangkok, maar ook in 24 provincies. "We hebben informatie ontvangen dat bepaalde groepen zijn die in bepaalde gebieden chaos willen creëren", zegt legerwoordvoerder Sansern Kaewkamnerd.

De roodhemden eisen het aftreden van Abhisit en willen dat ex-premier Thaksin terugkeert. Die werd van de macht verdreven tijdens een militaire coup in 2006.