Belgische "Illégal" wint SACD-prijs in Cannes

De Belgische film "Illégal" van regisseur Olivier Masset-Depasse (foto) heeft de SACD-prijs gewonnen op het filmfestival van Cannes. SACD staat voor Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, de oudste auteursvereniging in Frankrijk.

"Illégal" vertelt het verhaal van een Wit-Russische vrouw, gespeeld door Anne Coesens (foto), die met haar 13-jarige zoon Ivan illegaal in België verblijft, maar zich toch integreert. Tot de politie voor de deur staat en moeder en zoon worden gescheiden. Ze moet naar een gesloten asielcentrum.

De films van regisseur Olivier Masset-Depasse gaan vaak over sterke vrouwenfiguren, zoals zijn film "Cages" uit 2006 over een vrouw die een zwaar trauma oploopt door een auto-ongeluk. Haar relatie loopt op de klippen, maar ze wil vechten om haar oude leven terug te krijgen.

"Illégal" is een coproductie van productiehuis Versus, Prime Time en het Vlaams Audiovisueel Fonds. De film komt in het najaar bij ons in de filmzalen.

Andere prijzen

Ook in andere nevenselecties zijn al prijzen uitgereikt. De meest prestigieuze is de Prijs van Oecumenische jury die een prijs geeft aan films die spirituele thema's behandelen als menselijkheid, solidariteit, vrede enzovoort. De prijs ging dit jaar naar "Des hommes et des dieux" van Xavier Beauvois. De film gaat over de Franse trappistenmonniken die weigeren om hun klooster in het Atlasgebergte in Algerije te verlaten ondanks het opkomende moslimgeweld. De priesters werden in 1996 vermoord.

In de nevenselectie Un certain regard heeft de film "Hahaha" van regisseur Hong Sangsoo uit Zuid-Korea de prijs voor beste film gewonnen. Deze nevenselectie bestaat al sinds 1978 en bekroont films van regisseurs met een originele en persoonlijke stijl. De jury noemde de film "Hahaha" sprankelend en levendig.