Binoche krijgt Cannes-prijs beste actrice

De Franse actrice Juliette Binoche heeft de prijs van beste actrice gekregen op het filmfestival van Cannes. Binoche figureerde ook op de affiches van de 63e editie van het festival. De prijs voor beste acteur ging zowel naar Javier Bardem als naar Elio Germano. Een overzicht van alle winnnaars.

De Franse actrice Juliette Binoche krijgt de prijs van beste actrice voor haar rol als Elle in de film "Copie conforme" van de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami. Binoche was duidelijk zeer geëmotioneerd door de prijs. "Wat een plezier en een eer is het geweest om met je te werken, Abbas", riep Binoche. Ze bedankte de hele crew en haar familie en riep uit dat ze "gelooft in de liefde" en dat ze "ondanks alles ooit wel eens zal trouwen".

Binoche had ook een kaartje mee met de foto van de Iraanse regisseur Jafar Panahi. Panahi was gevraagd om deel uit te maken van de jury in Cannes, maar zit momenteel in de gevangenis in Iran omdat hij de oppositie zou steunen. "Ik denk speciaal aan hem vanavond", zei Binoche, "en hoop dat hij hier volgend jaar wel aanwezig zal zijn. Het is een zware strijd om artiest en intellectueel te zijn. Maar een land heeft nood aan zulke mensen." Haar speech werd op luid applaus onthaald.

"Des hommes et des dieux" tweemaal in de prijzen

De film "Des hommes et des dieux" heeft de Grand Prix in Cannes gewonnen, na de Gouden Palm de meest prestigieuze onderscheiding van het festival. De film won al eerder de Prijs van de Oecumenische Jury die een film bekroont die gaat over religie of spirituele thema's als menselijkheid, solidariteit, vrede enzovoort.

De historische film vertelt het verhaal van de Franse trappistenmonniken die weigeren hun klooster in het Atlasgebergte in Algerije te verlaten wanneer moslimfundamentalistisch geweld in 1996 de kop opsteekt in de streek.

Beauvois bedankte "mijn paters Luc, Christophe, Amédée, Célestin, Michel, Jean-Pierre, Paul, Bruno", hij noemde achter de namen van de monniken ook de namen van de acteurs. "Er was zo'n moment van genadigheid tijdens het draaien van de film", zei Beauvois duidelijk geëmotioneerd. "Die mannen waren avonturieren, liefdesartiesten, mensen die tot het uiterste gingen. Mensen die zichzelf geven voor anderen en zich interesseren voor anderen, zijn in deze tijden een rariteit geworden."

Bardem en Germano: ex aequo beste acteur

De Spaanse acteur Javier Bardem (film "Biutiful") en de Italiaanse acteur Elio Germano (film "La nostra vita") delen de prijs voor beste acteur.

"Deze prijs is een mooie erkenning voor mijn werk, maar ze had er nooit gekomen zonder de buitengewone film van Alejandro Gonzalez", zei een enthousiaste Javier Bardem (foto links). Ik deel mijn vreugde met mijn levenspartner en liefde Pénélope (Cruz, red.) aan wie ik zo veel verschuldigd ben." "Ik verafgood je", riep hij in het Spaans naar een geëmotioneerde Cruz die in het publiek zat.

De Italiaanse acteur Elio Germano (foto, rechts) droeg de film "La nostra vita" op aan al zijn landgenoten "die proberen om van Italië een beter land te maken ondanks de regerende klasse", zei hij.

 

De winnaars op een rijtje

Gouden Palm: "Uncle Boonmee" van de Thaise regisseur Apichatpong Weerasethakul

Grand Prix: "Des hommes et des dieux" van de Franse regisseur Xavier Beauvois

Prijs van de jury: "A Screaming Man" van de Tsjadische regisseur Mahamat-Saleh Haroun

Beste actrice: Juliette Binoche voor haar rol in "Copie conforme" van de Iraanse regisseur Abbas Kiarostami

Beste acteur (ex aequo): Javier Bardem voor zijn rol in "Biutiful" van de Mexicaanse regisseur Alejandro Inarritu, en Elio Germano voor zijn rol in "La nostra vita" van de Italiaanse regisseur Daniele Luchetti

Beste regisseur: de Fransman Mathieu Amalric voor "Tournée"

Beste scenario: "Poetry" van de Zuid-Koreaan Lee Chang Dong

Caméra d'or voor debuterende regisseurs: de Mexicaan Michael Rowe voor "Ano Bisiesto"

Beste kortfilm: "Chienne d'Histoire" van de Franse regisseur Serge Avedikian