Champs Elysées omgetoverd tot groen park

De meest prestigieuze boulevard ter wereld, de Champs Elysées in Parijs, is voor twee dagen ook de groenste boulevard ter wereld. Franse landbouwers hebben er duizenden bomen, struiken en planten neergepoot en willen het publiek zo in contact brengen met hun werk.

Tot vanochtend vroeg  waren de organisatoren druk in de weer om de drukke Champs Elysées vanaf de Arc de Triomphe over een lengte van 1,2 kilometer om te toveren in een groot, groen park. In de loop van de nacht zijn daarvoor ongeveer 150.000 bomen, struiken, planten en bloemen en 8.000 percelen grond van 300 kilogram elk aangevoerd en op hun juiste plaats gezet of gelegd.

Het tweedaagse evenement gaat uit van de Jeunes Agriculteurs, de vereniging van jonge Franse landbouwers die ongeveer 55.000 leden onder de 35 jaar telt. Ze willen het publiek -en de regering- tonen welke inspanningen er nodig zijn om alles te produceren wat op de tafel komt.

"We willen het contact met het publiek herstellen, tonen wat ons beroep is, en vragen wat de mensen van ons verlangen", zegt William Villeneuve, voorzitter van de Jeunes Agriculteurs. "Willen ze de goedkoopste producten ter wereld, of willen ze producten die ook de producenten een inkomen geven?" Net zoals elders zit de Franse landbouwsector in financiële problemen, veroorzaakt door de dalende prijzen voor landbouwproducten.

De bezoekers van het evenement kunnen zich alleszins vergapen aan alles wat Frankrijk te bieden heeft. De Champs Elysées tonen een waaier aan planten en producten uit het hele land, van de moerassen van de Camargue tot de vlaktes van Picardië. Ook dieren ontbreken niet op het appel.

Het evenement, dat vandaag en morgen loopt, kost 4,2 miljoen euro, maar de toegang is gratis. Er worden meer dan een miljoen bezoekers verwacht. Ze kunnen er niet alleen wandelen en rondkijken, maar ook producten kopen. Vandaag is het alleszins al over de koppen lopen, want ook in Parijs schijnt de zon volop.