De "groene lening" is een succesnummer

De zogenoemde groene lening voor energiebesparende investeringen in huis is een succes. Sinds de invoering ervan in augustus vorig jaar zijn ruim 18.000 "groene leningen" toegekend. De cijfers komen van staatssecretaris Bernard Clerfayt (MR), die bevoegd is voor milieufiscaliteit.

Wie bijvoorbeeld zonnepanelen plaatst, zijn woning isoleert of een nieuw en milieuvriendelijk verwarmingstoestel installeert, kan bij de bank een "groene lening" afsluiten. De overheid betaalt dan een stukje mee en neemt 1,5 procent van de rente voor haar rekening. Wie bijvoorbeeld leent aan 5 procent betaalt in werkelijkheid een rente van 3,5 procent.

"Wij zijn zeer slecht geïsoleerd", licht Jan Turf van de Bond Beter Leefmilieu toe in De ochtend op Radio 1. "Wij zijn het land dat op dat vlak het zwakst scoort, dus er is nog een enorme weg af te leggen. Zulke maatregelen helpen daar absoluut bij."

Blijkbaar is de maatregel succesvol. Sinds de invoering ervan in augustus 2009 zijn al ruim 18.000 groene leningen toegekend. De "groene lening" loopt nog tot eind 2011, maar Clerfayt wil de maatregel verlengen. Dat laatste is echter werk voor de volgende federale regering.

De Bond Beter Leefmilieu is alleszins voorstander van een verlenging van de maatregel. Ook de Confederatie Bouw is daarvoor te vinden. "Het is een belangrijke anticrisismaatregel", zegt Marc Dillen. "En bovendien zijn er nog heel wat inspanningen nodig om tegen 2020 alle bestaande woningen energiezuinig te maken."