Grootste tiramisu komt uit Zwitserland

De grootste tiramisu ter wereld is van Zwitserse makelij. De inwoners van het Zwitserse dorp Porrentruy hebben een tiramisugebak gemaakt van maar liefst 2,3 ton en vestigen daarmee een nieuw record.

Voor de record-tiramisu, die gemaakt werd op de schaatsbaan van Porrentruy, waren 799 kilogram mascarpone, 6.400 eieren, 350 liter room, 189 kilogram suiker, 300 liter koffie, 35 kilogram cacao, 66 liter likeur en 64.000 koekjes nodig. Het gebak meet 50 vierkante meter, is 8 centimeter hoog en rust op een gekoeld oppervlak. Niet minder dan 155 vrijwilligers werkten eraan mee.

De Franse artiest Franck Bouroullec kwam ter plaatse om de laatste hand te leggen aan het "kunstwerk". Hij heeft het gebak gedecoreerd met een portret in chocoladepoeder van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij wilde daarmee niet zozeer Obama als president vieren, maar wel Obama als Nobelprijswinnaar voor de Vrede.

De tiramisu weegt 2,310 ton en 80 gram. Vertegenwoordigers van het Guinness Book of World Records hebben dat officieel vastgesteld. Daarmee herovert Porrentruy het record van grootste tiramisu ter wereld. In 2007 was het dorp al eens in het Guinness Book of World Records gekomen met een tiramisu van 782,4 kilogram. Dat record werd hen in oktober vorig jaar echter afgesnoept door patissiers uit de Franse stad Lyon, die een tiramisu van 1.075,9 kilogram hadden gemaakt.

Wie wil, kan komen proeven hoe een record-tiramisu smaakt. Er worden gratis porties van het gebak uitgedeeld.

lees ook