Staking bij British Airways gaat door

De staking van het cabinepersoneel bij British Airways gaat door zoals gepland, nadat de gesprekken tussen de directie en de vakbond Unite zijn afgesprongen. De werkonderbreking begint om middernacht en zal vijf dagen duren.

Volgens vakbondsman Tony Woodley (foto) draaiden de ultieme gesprekken met de directie uit op een grote mislukking. De topman van British Airways, Willie Walsh, kon het niet verkroppen dat de vakbond de details van de onderhandelingen lekte via Twitter. "Ik was geschokt en kwaad toen ik dat te weten kwam. Hun versie van de feiten verspreiden ondermijnde echt mijn vertrouwen in de wil om dit conflict op te lossen,", zei Walsh.

Het conflict bij British Airways gaat over de arbeidsvoorwaarden en besparingen bij het cabinepersoneel. Het sleept al jaren aan. De vakbond verzet zich ook tegen disciplinaire maatregelen tegen sommige van zijn leden.

De staking dreigt British Airways veel geld te kosten. Verwacht wordt dat slechts 60 procent van het aantal langeafstandsvluchten en 50 procent van de Europese vluchten zullen kunnen worden uitgevoerd op Heathrow. Op de luchthaven van Gatwick verwacht men geen hinder.

BA gaat verschillende vliegtuigen met bemanning leasen van andere Europese maatschappijen. Als de staking niets oplevert, dreigt de vakbond met nieuwe meerdaagse acties vanaf 30 mei en 5 juni.