Zenawi is weer grote favoriet in Ethiopië

In het het Oost-Afrikaanse land Ethiopië worden vandaag verkiezingen gehouden voor het nationale en voor negen regionale parlementen. Net zoals vijf jaar geleden is premier Meles Zenawi de grote favoriet om zichzelf op te volgen.

Zo'n 32 miljoen Ethiopiërs kunnen vandaag stemmen op in totaal 6.939 kandidaten van 63 verschillende partijen. Omdat de oppositie hopeloos verdeeld is, wordt algemeen verwacht dat premier Meles Zenawi (foto), een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten, gewoon aan de macht zal kunnen blijven.

Zenawi is al 19 jaar aan de macht. Hij heeft tijdens de campagne vooral zijn economische verwezenlijkingen benadrukt: een groei van ongeveer 10 procent, een inflatie onder controle en een toenemende uitvoer.

Oppositie en mensenrechtenorganisaties klagen het klimaat van intimidatie van tijdens de kiescampagne aan, maar volgens de autoriteiten zullen deze verkiezingen niet worden ontsierd door fraude en geweld.

Na de verkiezingen van 2005 kwamen 200 manifestanten om het leven tijdens betogingen. Honderden politieke opponenten van Zenawi werden gevangengezet. Volgens de oppositie waren de verkiezingen toen vervalst.

De Europese Unie heeft 170 waarnemers ter plaatse om toe te zien op een correct verloop van de stembusslag. De officiële verkiezingsuitslag wordt bekendgemaakt op 21 juni.

Een van de armste landen van Afrika

Ethiopië telt 85 miljoen inwoners en is het op een na dichtstbevolkte land van Afrika. Het is ook het enige land op het zwarte continent dat nooit echt is gekoloniseerd, de 5 jaar durende bezetting door het fascistische Italië van Benito Mussolini buiten beschouwing gelaten.

Premier Meles Zenawi en zijn Etiopisch Volksrevolutionair Democratisch Front kwamen aan de macht in 1991 na een jarenlange guerrilla-oorlog tegen het regime van dictator Mengistu Haiile Mariam. Sindsdien is het land officieel een democratische staat met relatief veel macht voor de deelstaten. Het staatshoofd is een rechtstreeks verkozen president, maar het is de premier die de echte macht in handen heeft.

Ethiopië is een van de armste landen van Afrika. Volgens de Verenigde Naties leeft 44,2 procent van de bevolking onder de armoedegrens. De economie is vooral gebaseerd op landbouw en geregeld zijn er voedseltekorten. 

Premier Zenawi wordt beschouwd als een trouwe bondgenoot van Washington en heeft zich ingeschreven in de strijd tegen het terrorisme. In dat kader heeft het land van 2006 tot 2009 een kleine 10.000 soldaten in buurland Somalië gestationeerd om er de moslimfundamentalisten van de macht te houden, een operatie die grotendeels is mislukt.