Zoé Renault wil geen Renault Zoé

Een Franse studente die als Zoé Renault door het leven gaat, ziet het niet zitten om haar naam te delen met een wagen. Autobouwer Renault wil zijn toekomstige elektrische wagen "Zoé" noemen, de Renault Zoé dus, maar daar gaat het meisje niet mee akkoord en ze dreigt met een rechtszaak.
De "concept car" van de Renault Zoé, voorgesteld op het autosalon van Frankfurt in september vorig jaar

In 2012 wil Renault een nieuwe elektrische wagen op de markt brengen. De autobouwer had daarvoor gedacht aan de naam Zoé. Zo werd de "concept car" alleszins voorgesteld op recente grote autosalons.

De studente Zoé Renault kan echter niet lachen met die plannen. Ze vreest dat ze het mikpunt zal worden van spot eens de wagen op de markt komt en dreigt met een rechtszaak. Advocaat David Koubbi heeft afgelopen week een brief gestuurd naar Carlos Ghosn, de topman van Renault, met de vraag om af te zien van de naam Zoé.

"We willen er Renault attent op maken dat de vereniging ter verdediging van onze voornamen (ADNP), Zoé Renault en andere mensen met de naam Zoé zich sterk verzetten tegen het gebruik van diezelfde naam voor een automodel", klinkt het bij de advocaat. "Er is een duidelijke grens tussen het levende en het inerte."

Een woordvoerder van Renault zegt nog geen brief te hebben ontvangen, maar wijst erop dat de autonamen niet zomaar lukraak gekozen worden, daar bestaan comités voor. En Zoé komt niet uit de lucht vallen, zo blijkt. De Z en de E staan voor "zéro émission" en verwijzen naar het feit dat de wagen geen CO2 uitstoot.

Zoé Renault, de studente welteverstaan,  is overigens geen familie vàn.

lees ook

    Meest gelezen