Zwarte dozen Indiase Boeing gevonden

In India zijn na een lange zoektocht de zwarte dozen teruggevonden van het vliegtuig dat gisteren is neergestort bij de luchthaven van Mangalore. Daarbij kamen 158 inzittenden om het leven. Acht mensen overleefden de klap.

Een Boeing 737-800 van Air India Express uit Dubai kwam niet tot stilstand op het einde van de landingsbaan van de luchthaven die op een plateau ligt en stortte neer in een lagergelegen bosrijk gebied.  De oorzaak van de ramp is nog altijd niet duidelijk. De zwarte dozen met de vluchtgegevens en de opnames van de gesprekken in de cockpit kunnen mogelijk meer duidelijkheid brengen.

Veel van de slachtoffers zijn zwaar verbrand nadat het toestel kort na het neerstorten ontplofte en in brand vloog. Een team van Amerikaanse forensische experts is ter plaatse aangekomen om de lichamen te helpen identificeren. Voor iets meer dan de helft van de lichamen is dat al gebeurd. Die zijn overgedragen aan de familie om begraven te worden.

Sommige verwanten zijn met een speciale Air India vlucht uit Dubai overgekomen, anderen uit de zuidelijke staten Karnataka en Kerala. Een man verloor 16 familieleden die uit Dubai naar Mangalore kwamen voor de begrafenis van zijn grootmoeder.

De crash van de Boeing is het zwaarste vliegtuigongeval in India sinds 1996 toen 349 mensen omkwamen bij de botsing van twee toestellen in de buurt van New Delhi. Premier Mammohan Singh heeft zijn medeleven betuigd met de familie van de slachtoffers en heeft financiële compensaties beloofd. Boeing stuurt een ploeg ter plaatse om het ongeval verder te onderzoeken.