WAARVOOR MOET IK GAAN STEMMEN?

In België zijn er heel wat verkiezingen, gemiddeld om de twee jaar trekken we met z'n allen naar de stembus. Waarvoor moeten we deze keer gaan stemmen?

We kiezen op 13 juni vertegenwoordigers voor een nieuw federaal parlement. Dat parlement bestaat uit twee kamers: de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. Met een moeilijk woord heet dat een bicameraal parlement.

In de Kamer zitten 150 Volksvertegenwoordigers en in de Senaat 74 senatoren, van wie er 40 rechtstreeks verkozen worden.

 

De zetelverdeling in de Kamer wordt over de kieskringen verdeeld volgens de bevolkingscijfers. Dat wil zeggen, hoe meer mensen in een bepaalde kieskring wonen hoe meer zetels die kieskring kan verdelen. In Antwerpen bijvoorbeeld worden 24 volksvertegenwoordigers verkozen en in het dunbevolkte Luxemburg slechts 4.

Als je kandidaat wil zijn tijdens de verkiezingen, dan moet je de Belgische nationaliteit bezitten en minstens 21 jaar oud zijn. Ben je kandidaat voor de Kamer? Dan moet je je kandidaat stellen in één provincie. Ben je kandidaat voor de Senaat? Dan kan heel Vlaanderen voor je stemmen.

Wil je weten voor wie jij kan stemmen? Klik dan hier voor een overzicht.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat zijn onderdeel van het Paleis der Natie. Een prachtig, historisch gebouw in hartje Brussel.

Heb je geen tijd om het zelf eens te bezoeken, dan kan je hier een virtuele rondleiding krijgen.
Kamer
Senaat

lees ook