"Actievoerders verantwoordelijk voor vlootincident"

Het FORUM der Joodse Organisaties zegt dat de actievoerders de volledige verantwoordelijkheid dragen voor het vlootincident waarbij minstens 10 mensen om het leven kwamen.

De actievoerders wilden met een vloot geladen met hulpgoederen Gaza bevoorraden, maar de vloot werd gewapenderhand onderschept door het Israëlische leger. Daarbij vielen zeker 10 doden en tientallen mensen en soldaten raakten gewond.

Het FORUM der Joodse Organisaties, de vzw die de joodse gemeenschap in Vlaanderen vertegenwoordigt, acht de actievoerders en de Turkse mensenrechtenorganisatie IHH geheel verantwoordelijk voor het bloedbad.

Volgens het FORUM stuurden de actievoerders aan op een confrontatie met het Israëlische leger. "Er werd hevig geweld gebruikt tegen de militairen", klinkt het. "Soldaten riskeerden te worden gelyncht door de "vredesactivisten". Met loden pijpen en steekwapens stortten ze zich op de militairen."

"In twee gevallen werden de wapens van de militairen buitgemaakt door de actievoerders. Daarmee openden ze het vuur op de militairen. Die moesten uit pure zelfverdediging terugschieten", aldus het FORUM. 

Het FORUM voegt daar nog aan toe dat het beeld dat in de media wordt opgezet van Gaza niet klopt. "De bevolking van Gaza bevindt zich niet in een acute noodsituatie. Wekelijks wordt er van op Israëlisch grondgebied 15.000 ton aan hulpgoederen naar Gaza gebracht. Alleen goederen van strategische aard worden tegengehouden", besluit het FORUM.

500 betogers eisen krachtig signaal Belgische overheid

Voor het kabinet van Buitenlandse Zaken in Brussel zijn een vijfhonderdtal betogers opgedaagd met Palestijnse vlaggen. Ze vragen een krachtig signaal van de Belgische overheid.

Een van de betogers is de zus van een van de Belgische opvarenden die deel uitmaakten van de getroffen vloot. Zij mocht naar het kabinet van ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) voor meer uitleg.