"Ieder kind heeft plaats op school"

In Antwerpen zal er in september een plaats zijn voor alle kinderen in de kleuterklas of de lagere school. Dat hebben schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (SP.A) en minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) laten weten. Er komen 1.846 plaatsen bij.

Het tekort aan plaatsen in de Antwerpse scholen kwam enkele maanden geleden aan het licht nadat de ouders die een plaats zochten voor hun kind zich online hadden kunnen aanmelden.

De stad richtte daarop een aparte cel in om bijkomende plaatsen te zoeken. Ook Smet deed zijn duit in het zakje om drempels op het vlak van de regelgeving en de financiering weg te werken.

Die samenwerking leidde tot de creatie van 1.846 nieuwe plaatsen. Voor de instapklasjes werden 729 nieuwe plaatsen gecreëerd, 483 bijkomende plaatsen komen er voor de eerste kleuterklas en 506 voor het eerste leerjaar.

Voor deze laatste blijft volgens Smet en Voorhamme de vrije schoolkeuze gegarandeerd. Voor de kleuters wordt geschat dat er voldoende capaciteit bijgekomen is, ook al is er geen marge om te spreken van een vrije schoolkeuze. In andere leerjaren werden 128 plaatsen bijgecreëerd.

Er is geprobeerd de tekorten vooral op te vangen in die wijken waar de demografische druk het grootst is. Zo kunnen in september 432 kinderen naar een nieuw schooltje in Hoboken, Deurne, Berchem, Nieuw Zurenborg, Antwerpen-Zuid en Antwerpen-Noord.