"Ik vind die commentaren volstrekt oneerlijk"

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) betreurt de "oneerlijke" kritiek van zijn MR-collega Didier Reynders op de organisatie van de verkiezingen voor Belgen in het buitenland.

"Ik vind die commentaren volstrekt oneerlijk", zei Vanackere op de RTBF-radiozender La Première. Volgens hem is het paradoxaal dat de MR het werk van de diplomaten prijst en tegelijkertijd een gebrek aan ijver aan de kaak stelt bij de organisatie van de verkiezingen in het buitenland.

"We hebben in tien dagen gedaan wat we normaal in acht maanden doen", verdedigt Vanackere zich.

De val van de regering en de vervroegde verkiezingen maakten van de organisatie een race tegen de tijd. Uiteindelijk zullen 42.000 Belgen in het buitenland kunnen stemmen. "Dat is heel behoorlijk in verhouding tot de uitdaging waarmee wij geconfronteerd werden", zegt Vanackere.

Drie jaar geleden waren er zo'n 120.000 Belgen in het buitenland die hebben gestemd.

lees ook