"Meer recyclagekandidaten op de lijsten"

62,8 procent van de kandidaten bij de komende federale verkiezingen stond eerder al eens op een lijst 2007 of 2009. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Leuven (KUL). In 2009 bedroeg het aantal "gerecycleerde" kandidaten amper 40,4 procent.

Vooral SP.A (74,7 procent), Groen! (73,7 procent) en Vlaams Belang (70,2 procent) vallen terug op dezelfde kandidaten, berekende het Centrum voor Politicologie van de KUL. Mogelijk ligt het aantal zo hoog omdat de partijen weinig tijd hadden om de lijsten samen te stellen.

De gemiddelde kandidaat is 44,3 jaar oud, 1 jaar ouder dan bij de vorige verkiezingen. Net als bij de vorige verkiezingen zijn de vrouwelijke kandidaten jonger dan de mannen, maar het verschil wordt kleiner. Het aantal vrouwelijke lijsttrekkers bedraagt net geen 25 procent, een lichte stijging.

Bedienden en kaderleden enerzijds en beroepspolitici anderzijds zijn het best vertegenwoordigd op de lijsten, gevolgd door de zelfstandigen. Arbeiders zijn ondervertegenwoordigd.

Tot slot: 78 procent van de Vlaamse parlementsleden is kandidaat bij de federale verkiezingen. Dat is maar liefst 16 procent meer dan bij de vorige federale verkiezingen in 2007.

lees ook