"Notionele intrestaftrek slimmer maken"

Eva Brems, lijsttrekker van Groen! voor de Kamer in Leuven, erkent dat de volgende regering zal moeten besparen om de begroting tegen 2015 in evenwicht te krijgen en wil de misbruiken bij de notionele intrestaftrek aanpakken. Ze zei dat in De ochtend op Radio 1.

Groen! neemt de handschoen op nadat Open VLD-voorzitter Alexander De Croo vorige zaterdag de andere partijen had uitgedaagd om met concrete plannen en cijfers naar buiten te komen. In De ochtend erkent Eva Brems dat het inderdaad niet zo goed gaat met de "staat van het land".

Er mogen geen nieuwe belastingen komen, vindt ze, maar er zal wel moeten worden bezuinigd. "We moeten de megawinsten van Electrabel afromen en de notionele intrestaftrek slimmer maken", zegt Brems. Ze heeft het met name over het onmogelijk maken van misbruiken via financiële constructies. "We moeten het zo organiseren dat enkel de echte investeringen in jobs, in energiebesparing e.d. worden beloond." Zo kan je volgens haar veel besparen en toch een dynamiek in de economie creëren.

"Een begrotingsevenwicht in 2015 blijft mogelijk", weet Brems. "Bij ons is alles becijferd. Dat zijn vaak niet onze eigen berekeningen, maar berekeningen van het federaal planbureau, van de CREG, van het Rekenhof, van officiële instanties."

Groen! herhaalt ook dat er een bijkomende belasting op vermogenswinsten moet komen. "Wij zijn een van de weinige landen die geen belastingen heffen op inkomsten uit vermogen, die de werkende mensen meer belast dan de mensen die over een groot kapitaal beschikken", stipt Brems aan.

Voor de sociale zekerheid zweert Groen! bij het behoud van het principe van de solidariteit. Maar de groeinorm van 4,5 procent noemt Eva Brems geen fetisj. "Waar het voor ons op aankomt, is dat er niet wordt geraakt aan de mensen die het het meest nodig hebben", zegt ze.

lees ook