"Versnelde inspanning, minder uitgaven"

CD&V vindt dat tegen 2015 alle begrotingen van het land in evenwicht moeten zijn, maar dat kan alleen met de noodzakelijke staatshervormingen. CD&V wil federaal versneld bezuinigen, en ook het aantal uitgaven terugschroeven.

Vanmiddag heeft ook CD&V zijn visie gegeven over de begroting voor de komende jaren. Voorzitter Marianne Thyssen wil volgend jaar al versneld besparen. "Federaal kiezen we voor een versnelde inspanning, omdat dat ons een rentebonus oplevert", klinkt het. Thyssen wil 700 miljoen meer besparen dan wat het Planbureau voorstelt. "Een rentebonus is ook een goed signaal", zegt ze.

De federale overheid hoeft niet langer uitgaven te doen voor gemeenschappen en gewesten zoals het grootstedenbeleid en milieuvriendelijke stimuli. "Dat zijn uitgaven die de federale overheid gaandeweg is beginnen te doen, maar waar ze eigenlijk op terreinen komt die niet tot haar taken behoren. Die uitgaven moet de federale overheid afstoten."

Er is ook een staatshervorming nodig met bevoegdheden die naar de gewesten gaan zonder dat alle financiële middelen mee verhuizen. Op die manier houdt de federale overheid meer geld over.

"We hebben altijd gezegd dat we een staatshervorming nodig hebben en dat we een nieuwe financieringswet willen. Die hebben we nodig omdat budgettair orde op zaken te krijgen."

Voorts wil Thyssen besparen door een aantal ambtenaren niet te vervangen, en ze wil de uitgaven in de gezondheidszorg niet sneller laten groeien dan de economie. Ook in de aftrekposten op de belastingsbrieven moet worden bespaard, al is nog niet helemaal duidelijk welke. Ze wil, in tegenstelling tot Open VLD, de wachtuitkeringen voor schoolverlaters wel behouden.

lees ook