Beeldhouwster Louise Bourgeois overleden

De Franse beeldhouwster Louise Bourgeois is vandaag in New York overleden. Vorige week werkte ze haar laatste beelden nog af. Zaterdagnacht kreeg ze een hartinfarct. Bourgeois is 98 geworden.

Bourgeois werkte rond thema's als geboorte, seksualiteit en dood. Ze werkte met verschillende materialen en werd onder meer beïnvloed door het surrealisme en door vroege modernistische beeldhouwers zoals Alberto Giacometti en Constantin Brancusi.

"Ik wil de mensen echt lastigvallen", zei ze in 1984 aan The Washtingon Post. "Mijn werk gaat over pijn, verdriet, angst, agressie, liefde, verlangen, de angst om te falen en de verlatenheid", zei ze ooit ook nog. Tot aan haar 70e waren haar beelden nauwelijks bekend bij het grote publiek. In 1982 kreeg ze in het Museum of Modern Art in New York een solotentoonstelling.

In 2001 konden toeristen aan het Rockefeller Center haar werk "Spiders" zien, een 9 meter hoge zwangere spin "Maman" die geflankeerd werd door 2 kleinere spinnen. Dat werk was ook te zien in Oostende tijdens Beaufort 2006. Daar werd de spin boven het graf van schilder James Ensor geplaatst.

In 2007 en 2008 liep er een retrospectieve met haar werk in Tate Modern (Londen), Centre Pompidou (Parijs) en het Guggenheim Museum (New York).

In veel interviews noemde ze een trauma uit haar jeugd een van haar grootste inspiratiebronnen: haar vader die een affaire had met haar lerares Engels. "Ik heb die vrouw altijd gehaat", aldus Bourgeois. "Daarom gaat mijn werk vaak over moord."

In Venetië opent er vrijdag een grote overzichtstentoonstelling van Louise Bourgeois met als titel "Louise Bourgeois. The fabric works". Tot eind vorige week was ze nog bij de opstelling ervan betrokken.