Duitse president Köhler neemt ontslag

De Duitse president Horst Köhler (CDU) heeft ontslag genomen na een aantal omstreden uitspraken over de inzet van de Duitse troepen in Afghanistan. Daar was veel kritiek op gekomen. Köhler was vorig jaar begonnen aan zijn tweede ambtsperiode als president.

De 67-jarige president had vorig weekend een bezoek gebracht aan de Duitse troepen in Afghanistan. In een radio-interview op de terugweg had Köhler gezegd dat het Duitse leger ook een rol te spelen heeft in het verdedigen van de Duitse economische belangen.

Köhler kreeg heel wat kritiek op die uitlatingen, al liet hij later weten "slecht te zijn begrepen" en dat zijn uitlatingen over de noodzaak van een inzet van de Bundeswehr in het buitenland niets te maken hadden met de onpopulaire Duitse missie in Afghanistan.

Köhler zei voorzitter Jens Böhrnsen van de Bundesrat over zijn beslissing te hebben ingelicht. De sociaaldemocraat neemt tot de verkiezing van een opvolger het presidentschap waar.

Het is de eerste keer in de naoorlogse periode dat een Duitse president ontslag neemt. Köhler bekleedde het ambt sinds juli 2004. Vorig jaar was hij nog verkozen voor een tweede termijn. Het presidentschap in Duitsland is voornamelijk ceremonieel. Het opstappen van Köhler zal dus weinig politieke gevolgen hebben.