Gentse haven wil distributiepoort worden

De Gentse haven wil tegen 2020 een groter multimodaal logistiek platform worden, een distributiepoort met verschillende transportmogelijkheden. Dat staat te lezen in het strategisch plan 2020 van de haven. Het havenbedrijf wil de Europese koploper blijven rond de productie van biobrandstoffen, maar ook nieuwe distributieclusters ontwikkelen.

"Tegen 2020 willen we nog steeds de zeehaven met de grootste biobrandstoffencluster in Europa zijn en distributieclusters rond voeding, bouwmaterialen en biomassa ontwikkelen. Daarnaast kan Gent ook een belangrijke rol spelen in de tien miljoen ton bouwmaterialen die Parijs jaarlijks verzet", aldus havenschepen Christophe Peeters (Open VLD).

De Gentse haven wil tegen 2020 de kaap van de 30 miljoen ton maritieme goederenoverslag halen en 20 miljoen ton overslag realiseren via binnenvaart. Daarnaast worden zowat 300 hectare bedrijventerreinen gecreëerd. Door de herinrichting van de oude haven kan nog eens een kwart van de bestaande ruimte vrijkomen.