Negen doden bij Israëlische aanval op vloot

Het Israëlische leger heeft het scheepskonvooi Freedom Flotilla, dat met hulp onderweg was naar de Gazastrook, beschoten in internationale wateren. Het Israëlische leger bevestigt dat er negen doden zijn, maar zegt dat zijn troepen ook beschoten werden. De actievoerders spreken dat tegen.

Aan boord van de schepen (kleine foto) waren honderden pro-Palestijnse activisten, onder wie ook enkele Europese parlementsleden. De actievoerders wilden de Israëlische blokkade van de Gazastrook doorbreken. De Gazastrook is Palestijns gebied, wordt bestuurd door Hamas en wordt al drie jaar geblokkeerd zowel door Israël als door Egypte. De schepen waren gisteren vertrokken vanuit Cyprus (foto) en zouden vanmiddag aanmeren.

Israël beschouwde de expeditie als een provocatie en daarom waren gisteren uit de haven van Haïfa meteen al verschillende Israëlische patrouilleschepen uitgevaren om het konvooi te onderscheppen. Die operatie lijkt totaal uit de hand gelopen. Het Israëlische leger zegt dat zijn commando's ook werden aangevallen en dat minstens 10 soldaten gewond zijn geraakt.

De organisatoren ontkennen dat er geweld is gebruikt tegen de Israëlische commando's. "De commando's daalden vanuit een helikopter neer op het schip", getuigt Audrey Bomse, de woordvoerster van Free Gaza Organization. Volgens Bomse zijn er minstens 30 gewonden aan boord van een van de Turkse schepen. De boot bevond zich in internationale wateren, luidt het. Er zou geschoten zijn en traangas zou gebruikt zijn.

Turkse en Arabische tv-ploegen aan boord hebben de inval gefilmd, maar ook van op Israëlische schepen werd de operatie gevolgd en ook daarvan zijn beelden.

Aan boord van een van de zes schepen waren ook vijf Belgische actievoerders. Volgens de woordvoerster zaten zij niet op het aangevallen schip. Israël zelf noemt het geen aanval, en censureert alle informatie over doden en gewonden die naar ziekenhuizen in Israël zijn gebracht.

Israël meldt dat de 6 boten begeleid worden naar de haven van Ashdod en dat de opvarenden vanaf daar terug naar huis kunnen.

Drie dagen van rouw in Palestina

De leider van de Palestijnse autoriteit Mahmoud Abbas heeft de dodelijke raid veroordeeld en drie dagen van rouw aangekondigd in de Palestijnse gebieden. De autoriteit wil dat de veiligheidsraad van de Arabische liga zo snel mogelijk samenkomt.

In Gaza zelf heeft Hamas opgeroepen tot een intifada tegen alle Israëlische ambassades en een staking. Israël heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen omdat het vreest voor gewelddadige reacties.