Open VLD vindt "nieuwe politiek" heruit

De Vlaamse liberalen willen naar eigen zeggen het vertrouwen in de politiek weer opkrikken en doen concrete voorstellen in een manifest. Ze willen zo de verkiezingsmoeheid bij veel kiezers bestrijden.

De vervroegde parlementsverkiezingen van 13 juni zijn de vierde stembusgang in vijf jaar tijd. Open VLD stelt vast dat veel kiezers verkiezingsmoe zijn en wil iets doen tegen de oproepen om niet te gaan stemmen.

Na de "nieuwe politieke cultuur" van paars pakt de partij nu uit met "een nieuwe politiek", die vetrouwen moet geven. Het lage vertrouwen in de politiek is volgens Open VLD nefast en leidt tot verzuring en verstarring.

De partij heeft daarom een manifest opgesteld. De ondertekenaars verbinden zich ertoe om vanaf  de dag na de verkiezingen  voluit te gaan voor een nieuwe politiek, verkozen of niet. De krachtlijnen daarbij zijn: geen schijnkandidaten meer, samenvallende verkiezingen, berekening van verkiezingsprogramma's, hoorzittingen voor kandidaat-ministers, een parlement dat de wetten afkondigt, afschaffing van de Senaat, een crisisbelasting voor ministers en kleinere kabinetten.

Ruim 200 mensen hebben het manifest al ondertekend.

lees ook