Proces helikopterontsnapping in Brugge gestart

In Brugge is het proces begonnen over de spectaculaire ontsnapping met een helikopter uit de gevangenis van Brugge in juli vorig jaar. De procureur eist straffen tot acht jaar voor de bendeleden die de ontsnapping organiseerden.

Een koppeltje had een helikopter gehuurd, zogezegd voor een verrassingstrip. Maar eens in de lucht werd de piloot gedwongen om te landen op de binnenkoer van de Brugse gevangenis.

Topgangster Ashraf Sekkaki (foto) klom aan boord samen met twee andere gevangenen, Mohammed Johri en Abdelhaq Melloul-Khayari. De man die de helikopter gekaapt had, Lahoucine El Haddouchi, moest achterblijven.

Lang heeft de vrijheid niet geduurd voor de ontsnapten. Abdelhaq Melloul-Khayari werd gevat in Brussel, nadat hij eerder was kunnen ontkomen uit de handen van de Franse douane die hem van de Thalys had geplukt. Ashraf Sekkaki en Mohammed Johri werden in Marokko ingerekend, waar ze nu ook in de cel zitten en hun proces zullen krijgen.

In Brugge staan 10 verdachten terecht die meegewerkt hebben aan de ontsnapping. Onder hen ook de toenmalige vriendin van Ashraf Sekkaki, Lesley Deckers, die de helikopter huurde. Zij riskeert vijf jaar cel. Voor de anderen vraagt de procureur straffen tot acht jaar omdat de bende na de ontsnapping ook nog enkele overvallen pleegde.