Sluiting dreigt voor Sydney Opera House

Het wereldberoemde Sydney Opera House zit financieel aan de grond en moet mogelijk zelfs de deuren sluiten. Dat meldt the Daily Telegraph. Het onderhoud aan het gebouw zou zo slecht zijn dat artiesten met gevaar voor eigen leven het podium betreden. Sydney Opera House ontkent dat er sprake is van een crisis en zegt dat de zalen gewoon openblijven.
Fotograaf Spencer Tunick gebruikte het gebouw ook al in zijn werk.

Het Sydney Opera House is inmiddels 36 jaar oud en heeft te maken met achterstallig onderhoud. Volgens een intern rapport zouden de theaterinstallaties zo verouderd zijn dat ze gevaar opleveren voor de artiesten en het personeel, maar er is geen geld om de installaties te vervangen. Volgens de baas van het Opera House is er 800 miljoen dollar (480 miljoen euro) nodig voor de renovatie van het gebouw. Als de overheid niet met dat geld op de proppen komt, moet hij het gebouw mogelijk sluiten.

Theaterinstallaties moeten vervangen worden

Het Opera House is een van de bekendste gebouwen ter wereld en net zo Australisch als de kangoeroe of de boemerang. Al in 1959 werd begonnen met de bouw van het theater, maar door verschillende budgetoverschrijdingen werd de bouw telkens vertraagd. Uiteindelijk werd het in 1973 geopend.

De bouw kostte 100 miljoen dollar. In het gebouw zijn 6 zalen gevestigd waar jaarlijks 1.500 optredens worden gehouden. Volgens het interne rapport zijn de theaterinstallaties niet langer betrouwbaar en moeten ze snel worden vervangen.

Vorig jaar kwam de lokale overheid met het voorstel om de binnen- en buitenkant flink op te knappen, maar premier Kevin Rudd stak daar een stokje voor. Hij vond dat het geld beter kon worden besteed aan onderwijs en zorg en weigerde een bijdrage te leveren aan het onderhoud van het bekendste gebouw van Australië.

Directie ontkent financiële crisis

Het Opera House wil niet reageren op het artikel. Of de directeur de uitspraken inderdaad heeft gedaan, wil men niet bevestigen. In een schriftelijke verklaring ontkent de directie dat er sprake is van een financiële crisis en stelt dat de 6 zalen gewoon openblijven. Volgens de directie wordt jaarlijks 30 miljoen dollar (18 miljoen euro) uitgegeven aan het onderhoud van het gebouw en de zalen. Volgens de directie is het een van de beste onderhoudsprogramma’s in de wereld.

Robert Portier