Tweede ronde bij verkiezingen in Colombia

Voormalig minister van Defensie Juan Manuel Santos (foto) en Antanas Mockus, oud-burgemeester van de hoofdstad Bogota, gaan door naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia.

Zo'n 30 miljoen Colombianen konden gisteren een opvolger kiezen voor aftredend president Uribe. Zoals verwacht haalde geen van de negen kandidaten een absolute meerderheid waardoor er een tweede ronde komt op 20 juni. De peilingen sloegen de bal wel volledig mis: voor de stembusgang werd er uitgegaan van een gelijke kiesstrijd tussen Juan Manuel Santos en Antanas Mockus.

Met 99 procent van de stemmen geteld, heeft Juan Manuel Santos, de kandidaat van de huidige president Alvaro Uribe's rechtste partij, een ruime voorsprong op Antanas Mockus (kleine foto), de centrumkandidaat voor de Groene Partij.

Volgens de Colombiaanse kiescommissie heeft Santos 46,6 procent van de stemmen behaald tegenover 21,5 procent voor Mockus. Santos plukt de vruchten van de populariteit van huidig president Uribe. Die kwam in 2002 aan de macht en schaarde de bevolking achter zich met de harde aanpak van de marxistische guerrilla FARC. Tijdens de campagne beloofde Santos die politiek verder te zetten. Uribe kon zich na zijn tweede termijn geen kandidaat meer stellen.