Agatha eist 150 levens in Centraal-Amerika

De tropische storm Agatha heeft in Centraal-Amerika zeker 150 slachtoffers gemaakt en duizenden huizen verwoest. Dorpen zijn onbereikbaar door weggespoelde wegen en ingestorte bruggen. De Europese Unie heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp.

Agatha, de eerste storm van dit seizoen, kwam zaterdag aan land vlak bij de grens tussen Mexico en Guatemala en zette vervolgens zijn tocht verder naar buurlanden Honduras en El Salvador. Het grootst is de ravage in Guatemala. Plaatselijke autoriteiten telden er 123 doden en zeker 90 vermisten. Duizenden anderen zijn gevlucht naar buurland Honduras, waar wellicht ook al 17 mensen omgekomen zijn. In El Salvador kwamen er al 10 mensen om en werden 10.000 anderen geëvacueerd, dat berichtte president Mauricio Funes.

De reddingsoperatie in Guatemala wordt bemoeilijkt door een andere natuurramp. Door een vulkaanuitbarsting vorige week dicht bij de hoofdstad Guatemala-Stad moeten vliegtuigtoestellen met hulpgoederen veiligheidshalve aan de grond gehouden worden.

De Centraal-Amerikaanse regio wordt ieder jaar getroffen door stormen. De zwaarste storm totnogtoe was de orkaan Mitch, die dood en vernieling zaaide in het gebied in 1998. Toen kwamen naar schatting 19.000 mensen om het leven.

Europese hulp

Intussen heeft de Europese Unie 3 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp aan de getroffen landen. Het geld moet 100.000 mensen helpen in Guatemala, El Salvador en Honduras.

Eurocommissaris voor Humanitaire Hulp Kristalina Georgieva zegt dat de noodhulp "een onmiddellijk gebaar van Europese solidariteit is voor de mensen van de regio".  Mochten er nog nieuwe noden opduiken, dan zal de Unie "de situatie van dichtbij opvolgen", besluit ze.