Bourgeois vernietigt inschrijvingen in Rode

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) heeft opnieuw een beslissing van de gemeenteraad van de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode vernietigd.

Gisteren besliste de gemeenteraad dat Franstalige kiezers in het buitenland mee mogen stemmen op 13 juni. Maar volgens Bourgeois is die beslissing in strijd met de taalwet en gelden faciliteiten enkel voor de inwoners van de gemeente zelf, en niet voor wie in het buitenland woont.

De Franstaligen in het buitenland die zich in het Frans hadden ingeschreven om in Rode te gaan stemmen, zullen dat dus niet kunnen doen. "Kiezers die zich in het Nederlands hebben ingeschreven in deze gemeente, worden uiteraard wel in de kiezerslijsten opgenomen", benadrukt Bourgeois (archieffoto).

Vorige week had Bourgeois al de beslissing van de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode vernietigd om de verzending van de oproepingsbrieven voor de verkiezingen toe te vertrouwen aan negen Franstalige raadsleden.

MR en CDH willen federaal ingrijpen

De Franstadlige partijen MR en CDH zijn niet te spreken over de beslissing van Vlaams minister Geert Bourgeois. MR-voorzitter Didier Reynders en zijn CDH-collega Joëlle Milquet willen nu dat de federale regering tussenbeide komt.

Ze vragen premier Yves Leterme (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) dat ze het mogelijk maken dat Belgen in het buitenland die zich in het Frans in een faciliteitengemeente hebben ingeschreven, ook kunnen gaan stemmen.

Reynders (foto) wil ook dat CD&V en de SP.A, die samen met de N-VA van Bourgeois in de Vlaamse regering zitten, laten weten of ze de "karikaturale en zinloos agressieve beslissing" van hun collega Bourgeois steunen.

lees ook