China komt met supercomputer op de proppen

China heeft zijn ambities op het gebied van computertechnologie kracht bijgezet met de ontwikkeling van een supercomputer. De nieuwe computer Nebulae staat gerangschikt op de tweede plaats op de lijst van de belangrijkste computers wereldwijd.

De supercomputer, die gedoopt werd onder de naam Nebulae, werd ontwikkeld in het National Super Computer Center in Shenzen in het zuiden van China. Met een topsnelheid van 1,2 petaflops, wat overeenkomt met duizend triljoen bewerkingen per seconde, heeft de Nebulae dubbel zoveel mogelijkheden als de vorige supercomputer van China. Ter vergelijking: een opdracht die een supercomputer in 1 uur klaart, duur ongeveer 4 jaar op een doordeweekse computer.

Op de lijst van de vijfhonderd belangrijkste supercomputers ter wereld bezet de Nebulae de tweede plaats. Belangrijker is dat China voor het eerst in zijn geschiedenis twee supercomputers in de top tien heeft. De tweede Chinese supercomputer is de Tianhe-1 en staat op de zevende plaats. Over de hele lijst heeft China 24 computers in de top 500 staan.

Toekomstige wereldspeler

Het is duidelijk dat China met de ontwikkeling van dit kroonjuweeltje zijn ambities kracht bijzet om op het gebied van supercomputers een absolute wereldspeler te worden. Darwin Information Industry, het bedrijf achter de realisatie van de Nebulae-computer, zou op dit ogenblik werken aan een nog snellere machine voor het National Computer Center in Tianjin.

Internationaal wordt de markt van supercomputers op dit moment nog steeds autoritair beheerst door de Verenigde Staten. Meer dan de helft van de vijfhonderd belangrijkste computers ter wereld staan immers nog in de VS. Ook de eerste plaats wordt bezet door een supercomputer van Amerikaanse makelij: de Jaguar van het Oak Ridge National Laboratory in de Amerikaanse staat Tennessee.

Supercomputers worden vooral ingezet in de astrofysica, in het klimaatonderzoek en voor nucleaire berekeningen. Het voordeel van een supercomputer is dat al het voorbereidend werk met een supercomputer kan worden gedaan, waardoor uiteindelijk nog slechts één fysieke eindtest moet worden uitgevoerd.

U kan hier de volledige lijst van de top 500 supercomputers bekijken.