Ecolo wil wel zonder Groen! en met N-VA

Groen! en Ecolo hoeven niet samen in één regering te zitten. Dat heeft Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux gezegd in enkele Franstalige kranten. Bovendien sluit hij samenwerking met de N-VA niet meer uit.

De Vlaamse en Franstalige groenen vormen in de Kamer samen een fractie, maar dat betekent niet dat zij op 13 juni hun lot aan elkaar verbinden, klinkt het. Als slechts een van beide groene partijen wordt uitgenodigd om in de regering te stappen, zal de andere daar geen probleem van maken, zegt Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux (foto) in enkele Franstalige kranten.

Groen!-kopman Wouter Van Besien bevestigt dat: "Voor ons geldt niet het principe samen uit samen thuis". Maar hij voegt er wel aan toe dat hij het "raar" zou vinden als Ecolo wel en Groen! niet in een regering zou stappen.

Opvallend, Javaux maakt er ook geen probleem meer van om in een regering te stappen met de N-VA. Twee jaar geleden stelde de partij daar nog haar veto tegen, maar volgens Javaux is dat verleden tijd. "Op vijftien dagen van de verkiezingen wil ik niet op de proppen komen met eisen die de vorming van een regering zouden kunnen blokkeren", zegt hij in in La Libre Belgique.

lees ook