HOE ZAGEN DE POLITICI ERUIT TOEN ZIJ 18 WAREN?

Iedereen was ooit 18, ook de bekende politici.

Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Wat heb je gestudeerd?
“Ik heb eerst rechten gestudeerd in Leuven, en nadien nog een aanvullende opleiding internationale politiek.”

Voor wie heb je de eerste keer gestemd?
“Natuurlijk voor de Vlaamse liberalen en democraten, de VLD. Dat was in 1999. Het land had een nieuwe wind nodig, na de affaire Dutroux en de dioxinecrisis. Ik heb toen gestemd voor Verhofstadt, De Gucht en nog een aantal andere mensen. Liberalen hebben de traditie om voorkeurstemmen te geven, en dat heb ik dus ook gedaan. Kiezen voor mensen die ik echt goed vind, dat vind ik belangrijk.”

Had je hobby’s? Wat waren je passies?
“Nu ga ik echt saai klinken, maar ik heb heel veel gewerkt. Zo verdiende ik wel een centje bij en kon ik veel reizen. Want dat deed ik graag. Lezen was zo ook één van die dingen waarmee ik uren zoet kon zijn, nog steeds trouwens. En op stap gaan, dat was ook altijd fijn.”

Had je al een liefje?
“Mijn liefdesleven was waarschijnlijk even saai als mijn hobby’s. Ik heb mijn huidige man leren kennen toen ik 15 was, en ik ben er nog altijd mee samen. Hij heeft wel eventjes ergens anders gestudeerd, maar is uiteindelijk ook in Leuven beland. Sindsdien zijn we altijd samen gebleven.”

Wat was jouw motto?
“Ik geloof heel sterk in de kracht van mensen. Als je je zinnen ergens op zet, dan kom je al een heel eind in het leven. Je moet natuurlijk leren omgaan met teleurstellingen, maar je komt wel vooruit.”

Anne De Baetzelier (Lijst Dedecker)

Wat heb je gestudeerd?
“Ik heb vertaler-tolk gestudeerd, Engels-Spaans, aan de Vlaamse Economische Hogeschool in Brussel, en behaalde daar mijn master in 1986.”

Voor wie heb je de eerste keer gestemd?
“De allereerste keer stemde ik op de Volksunie. Mijn ouders waren én zijn nog altijd heel Vlaamsgezind. We waren ook geabonneerd op ‘Wij’, het toenmalige ledenblad van de Volksunie.”

Wat waren jouw dromen?
“Ik droomde van een job in het buitenland. Ik wou heel graag mijn talenkennis gebruiken. Als student had ik niet veel zin om voor een vertaalbureau te werken, dat leek me echt te saai. Maar een PR-functie in een grote multinational, ja dat zag ik helemaal zitten!”

Had je leuke hobby’s? Echte passies?
“Ik hield enorm van reizen en nieuwe culturen ontdekken. Daarom las ik zo graag. Of op vakantie praten met de lokale bevolking, dat was één van de drijfveren waarom ik vreemde talen ging studeren. Omdat taal vaak een barrière vormt om met andere mensen in contact te komen.”

Had je al een lief toen je 18 was?
“Ik heb mijn man leren kennen op de universiteit, we hadden toen al een kortstondige relatie. Maar we zijn pas jaren later, in 1989, een koppel geworden. Toen was ik al aan de slag bij VTM.”

Wat was jouw motto?
“Mijn motto toen : 'go conquer the world' ."

Marianne Thyssen (CD&V)

Wat heb je gestudeerd?
“Ik ben op mijn 18e naar Leuven getrokken om er rechten te gaan studeren. Ik heb lang getwijfeld of ik nu rechten of scheikunde moest gaan studeren. Ik wist het niet goed. Ik heb dan maar voor rechten gekozen. Ik had me laten vertellen dat dat goed was voor mijn algemene vorming. En eerlijk waar, vanaf week 1 was ik gefascineerd. Ik heb die studie 5 jaar lang, met veel plezier gedaan én ik zou het vandaag opnieuw doen.”

Voor wie heb je de eerste keer gestemd?
“Ohja, dat herinner ik me heel goed was. Ik was wel geen 18, maar al 20 toen ik voor ’t eerst naar de stembus trok. En het was dan nog voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ik wist ook heel goed voor wie ik wou stemmen. Het was een vrouw, een heel voorname dame. Ze kwam vaak in de zaak van mijn ouders, die hadden een bakkerij. Ze was verstandig en sprak perfect Nederlands en dat was uitzonderlijk in ons dorp. Godelieve Demeyer, dat was haar naam. Ze heeft nadien nog lang in de politiek gezeten.”

Wat waren jouw dromen?
“Mijn dromen … Ik trok naar Leuven om te studeren, dus ik wou natuurlijk graag dat die studies ook lukten. Werken, goed studeren en vooral van het leven genieten. En dan maar hopen dat alles in zijn plooien zou vallen. Dat wou ik vooral.”

Had je leuke hobby’s? Echte passies?
“Ik ging zeer graag met vrienden op café, dan konden we uren met elkaar praten. Lezen deed ik ook graag en concerten afschuimen. Ik herinner me een spetterend concert van The Rolling Stones in het Sportpaleis, dat was echt fijn. En ik ging graag op vakantie, lange vakanties … 6, 7 of 8 weken lang. Met de auto en de tent door Europa. Ik heb het allemaal gezien. Het was ook nog niet de tijd van de goedkope vliegvakanties naar het verre Oosten, dus behielpen we ons met een krakemikkig autootje. Veel in panne vallen hoorde er natuurlijk wel bij, maar dat was ook plezant op zich.”

Had je al een lief toen je 18 was?
“Absoluut, al een tijdje zelfs. En ik zal nog meer zeggen. Mijn lief van toen is nog altijd mijn echtgenoot.”

Wat was jouw motto?
“Ik had dat niet echt. Ik ben een dochter van zelfstandigen. Ik heb altijd mijn ouders zien werken. We waren niet verplicht om te gaan studeren, maar kregen wel de kans. Ik deed dus altijd mijn best, en heb geleerd de kans die ik krijg ook te nemen. Want niet iedereen krijgt ze.”

Freya Piryns (Groen!)

Wat heb je gestudeerd?
“Ik heb de lerarenopleiding gevolgd in Lier.

Voor wie heb je de eerste keer gestemd?
“Ik heb op Agalev gestemd, dat was de voorloper van Groen!. En meer specifiek op Jos Geysels, mijn grote voorbeeld en ook wel een beetje mijn politieke vader.”

Wat waren jouw dromen?
“Huisje, boompje, beestje... ! Maar eerst wilde ik wel een wereldreis maken. En Lierse moest ook kampioen worden. Gelukkig zijn sommige dromen uitgekomen.”

Had je leuke hobby’s? Echte passies?
“Chillen met vrienden, al heette dat toen nog niet zo. Ik hield ook van de popfestivals en was dol op reizen.”

Had je al een lief toen je 18 was?
“Het zal wel zijn!”

Wat was jouw motto?
“Papa (en mama) don’t preach!”

Bart De Wever (NV-A)

Wat heb je gestudeerd?
"Ik heb geschiedenis gestudeerd in Leuven."

Voor wie heb je de eerste keer gestemd?
"De eerste keer dat ik mocht stemmen, was voor de Volksunie. Ik heb er mijn hele leven al voor gestemd, en nadien natuurlijk voor N-VA."

Wat waren jouw dromen?
"Mijn dromen? Dat wil je echt niet weten!"

Had je leuke hobby’s? Echte passies?
"Ik speelde heel graag snooker. Ik was verzot op geschiedenis, en natuurlijk politiek. Maar ik was ook zeer actief in het studentenleven. Ik was bijvoorbeeld praeses van mijn geschiedeniskring en ik was ook actief in KVHV."

Had je al een lief toen je 18 was?
"Een lief? Hmmm. Af en toe wel eentje hoor, maar geen echte relatie.”

Wat was jouw motto?
“Mijn moto was een vespa, een motto had ik toen nog niet.”

Filip De Winter (Vlaams Belang)

Wat heb je gestudeerd?
“Ik heb even politieke en sociale wetenschappen gestudeerd, om uiteindelijk over te stappen naar de richting journalistiek aan het NUHO.”

Voor wie heb je de eerste keer gestemd?
“Het Vlaams Blok kwam een van de eerste keren op in 1980, toen ik voor de eerste keer mocht gaan stemmen. En uiteraard stemde ik toen al op hen.”

Wat waren jouw dromen?
“Ik was op mijn 16e al beginnend politiek actief in de Vlaamse Scholieren Actiegroepen (VSAG), het was als jonge gast toch wel mijn grote droom om journalist te worden. Ik heb journalistiek gestudeerd en ben het ook even geweest. Eerst bij ‘Het Volk’ als studentredacteur en daarna als redacteur van de ‘NOS’.”

Had je leuke hobby’s? Echte passies?
“Voetbal is altijd al een passie geweest en ik heb het ook lang gespeeld. Andere hobby’s van mij waren kiting en squash”

Had je al een lief toen je 18 was?
“Ja altijd één per één. Haha. Neen, alle gekheid op een stokje, de vrouw waar ik ondertussen al bijna 25 jaar mee getrouwd ben, heb ik vroeg leren kennen. Ze was al mijn lief tijdens mijn studententijd.”

Wat was jouw motto?
"Dat motto is niet veranderd en blijft nog altijd: leef gevaarlijk.”

Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker)

Wat heb je gestudeerd?
“Ik heb Grieks-Latijn gestudeerd tijdens m’n secundaire opleiding.”

Voor wie heb je de eerste keer gestemd?
“Ik stemde voor de eerste keer op de Volksunie, en wel voor Jaak Vandemeulebroucke.”

Wat waren jouw dromen?
“Ik wou heel graag dokter worden, of ook revolutionair”

Had je leuke hobby’s? Echte passies?
“Judo, natuurlijk!”

Had je al een lief toen je 18 was?
“Ja!”

Wat was jouw motto?
"Er zijn drie sleutels voor succes: werken, werken, werken … of trainen, trainen, trainen!”

Johan Vande Lanotte (SP.A)

Wat heb je gestudeerd?
“Ik heb sociologie gestudeerd en daarna rechten. In de rechten heb ik ook nog gedoctoreerd. Ik geef nu les aan de Gentse universiteit.”

Voor wie heb je de eerste keer gestemd?
“Ik stemde eerst voor de PVDA, vanaf de tweede keer voor de SP (het huidige SP.A).”

Wat waren jouw dromen?
“Mijn droom was en is dat iedereen gelijke kansen krijgt. Mijn droom is dus niet veranderd.”

Had je leuke hobby’s? Echte passies?
“Ik las graag romans en basketten was helemaal mijn ding. Het eerste is nog altijd zo, dat basketten doe ik niet meer zelf. Mijn knoken protesteren te vaak bij de fast break. En ik kan eigenlijk ook niet zo goed tegen mijn verlies!”

Had je al een lief toen je 18 was?
“Ja ik had al een lief, een heel schoon lief overigens.”

Wat was jouw motto?
"Man can be destroyed, not defeated" (Hemmingway). Als iets niet lukt kan je altijd herbeginnen.”

Alexander De Croo (Open VLD)

Wat heb je gestudeerd?
"Ik heb handelsingenieur gestudeerd aan de VUB."

Voor wie heb je de eerste keer gestemd?
“De eerste keer stemde ik, natuurlijk, voor de liberalen. Ik ben er in opgegroeid. Als kind zag ik mijn vader bijna om de twee jaar deelnemen aan de verkiezingen. Ik deed zelfs mee aan zijn campagnes. Ik heb het dus altijd gezien en ik heb de eerste keer ook voor hem gestemd.”

Wat waren jouw dromen?
“Toen ik 18 werd, en dat weet ik nog heel goed, wou ik een eigen onderneming bouwen. Dat was iets dat ik altijd al wou doen. Ik bouw graag, ik wou iets opbouwen en mensen aan werk helpen. En ik ben heel blij dat ik dat ook heb kunnen en mogen doen. Nu zit ik in de politiek en dat had ik nooit durven dromen. Ik zei wel altijd tegen mezelf: ‘Alexander, je weet nooit…!’ Ik heb altijd alles wel goed opgevolgd. Tot mijn dertigste had ik dus een andere droom, maar de prikkel was groot en de ambitie was er. Ik heb het dus gedaan. Mijn vader heeft me wel altijd vrij gelaten. Hij wou me absoluut niet in de richting van de politiek duwde. Want hij wist dat ik dan toch gewoon het tegenovergestelde deed. Maar ik hoef je niet te vertellen dat hij wel heel blij was toen ik de stap zette.”

Had je leuke hobby’s? Echte passies?
“Ik was héél sportief. Jammer genoeg heb ik daar nu minder tijd voor. Ik speelde volleybal, lopen en zwemmen deed ik ook zeer graag en ik reed ook te paard. Ik was eigenlijk altijd aan het sporten. Maar ik heb nooit de ambitie gehad om het professioneel te doen. ’t Was wel fijn.”

Had je al een lief toen je 18 was?
“Ja hoor. Wel altijd maar voor een korte periode. Sylvie, ja dat was mijn liefje van toen. Geen idee of zij ’t nog weet. We zien wel of ze reageert of niet.”

Wat was jouw motto?
“Goh … Dat moet die beroemde spreuk in het Engels geweest zijn: ‘optimism is a moral duty’. Ik ben een optimist, maar zeker ook een realist.”

Debuut op televisie
Op 15-jarige leeftijd was Alexander De Croo te gast in de talkshow van Emiel Goelen. Hij had het toen vooral over zijn vader Herman en hoe het was om de zoon van een bekend politicus te zijn. Ondertussen is hij dat natuurlijk zelf.

lees ook