In Flanders Fields Museum wint MuseumPrijs

In Brussel zijn vanavond de jaarlijkse MuseumPrijzen uitgereikt. Cinematek (Brussel), In Flanders Fiels Museum (Ieper) en Musée de l'hôpital Notre-Dama à la Rose (Lessen) zijn de drie laureaten. Elke winnaar krijgt 10.000 euro. Dit jaar viert de MuseumPrijs zijn eerste lustrum.

De MuseumPrijs beloont elk jaar een Vlaams, een Brussels en een Waals museum. De prijsuitreiking is een initiatief van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en het advocatenkantoor Linklaters.

Cinematek, het Koninklijk Belgisch Filmarchief, wordt door de jury geloofd voor het "trouw blijven aan de uitstekende reputatie die de programmering van het Filmmuseum genoot". Ook de "inspanningen om de collectie te digitaliseren en uit te breiden" kunnen op veel goedkeuring rekenen. "Sinds de geslaagde renovatie is het museum, dat vroeger nogal donker en in zichzelf gekeerd was, veel toegankelijker en aangenamer geworden zonder aan kwaliteit in te boeten."

In Flanders Fields Museum, het museum over de Groote Oorlog (1914-1918) in Ieper, is de Vlaamse laureaat. "Het museum geeft aan de oorlog een menselijk gelaat door de verhalen van vele soldaten en burgers tot leven te laten komen", aldus de jury. "Het museum doet dit op een open, boeiende en hedendaagse manier met ook veel aandacht voor het immateriële erfgoed en andre kunstdisciplines."

In Wallonië werd het Musée de l'hôpital Notre-Dame à la Rose in Lessen bekroond. "Het Onze-Lieve-Vrouw-met-de-roos-hospitaal is een unieke plek, niet alleen door haar enorme schoonheid maar ook door haar grote artistieke, architecturale, medische en sociale waarde", oordeelt de jury. Vooral "de jarenlange inspanningen van een sterke groep vrijwilligers die na de kloosterzusters de opdracht op zich namen om het erfgoed van de totale teloorgang te redden" worden geloofd.

Publiek kiest in Wallonië hetzelfde museum

Ook het publiek mocht stemmen voor het beste museum. De winnaars van de publieksprijs krijgen elk 2.500 euro aan prijzengeld om te investeren in de toegankelijkheid van museum.

In Brussel was de winnaar het Museum van de Nationale Bank van België, in Vlaanderen het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk en in Wallonië wordt ook het Musée de l'hôpital Notre-Dame à la Rose in Lessen bekroond door het publiek.

De prijzen van de Kinderjury waren voor het Koninlijk Museum van het leger en de Krijgsgeschiedenis (Brussel), het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk en het Musée de Groesbeek-De Croix in Namen.