Israël gaat alle activisten uitwijzen

Israël gaat alle buitenlandse activisten uitwijzen die opgepakt zijn bij de aanval op een scheepskonvooi met hulpgoederen. De VN-Veiligheidsraad heeft in spoedzitting de aanval veroordeeld. Daarbij zijn zeker negen doden gevallen, vooral Turken.

Israël heeft al tientallen militanten het land uitgezet, die gisteren opgepakt waren bij de aanval op de zes schepen van het hulpkonvooi voor Gaza. De Israëlische commando's pakten in totaal 682 activisten uit 42 landen op.

45 van hen zijn al op een vliegtuig naar huis gezet. De anderen weigeren om zich te laten repatriëren en zijn naar een gevangenis in Beersheba gebracht, in het noorden van Israël. Ze zullen nu dus ook worden uitgewezen.

"Dit is staatsterrorisme"

Op verzoek van Turkije is de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in spoedzitting bijeengekomen over de aanval van Israëlische commando's gisteren op een scheepskonvooi dat op weg was naar Gaza. Daarbij zijn negen doden en tientallen gewonden gevallen.

De leden van de Veiligheidsraad hebben de actie van Israël veroordeeld en willen een onafhankelijk onderzoek naar het incident. De Veiligheidsraad eist ook de onmiddellijke vrijlating van alle actievoerders aan boord van het konvooi en van de schepen.

Turkije heeft Israël sterk veroordeeld en spreekt over "staatsterrorisme". Ankara wil een onafhankelijk internationaal onderzoek. Turkije was tot voor het conflict in de Gazastrook vorig jaar een belangrijke bondgenoot van Israël.

De regering in Ankara had Israël gisteren al opgeroepen om de aangehouden activisten en hun schepen vrij te laten. Vandaag heeft ze 3 vliegtuigen gestuurd om de doden en gewonden van de Israëlische aanval op te pikken.

Ondertussen zijn in Athene al 6 van de in totaal 36 Grieken aangekomen die deel uitmaakten van het konvooi. De Griekse autoriteiten benadrukken dat ze in contact blijven met de Israëlische regering in verband met de vrijlating van de overige 30 mensen.

Blokkade Gazastrook: "onaanvaardbaar en politiek contraproductief"

Verschillende landen hebben de actie van Israël al veroordeeld en waren niet mals voor Israël, ook niet de traditionele bondgenoten zoals Groot-Brittannië. De Verenigde Staten houden zich vooralsnog op de vlakte.

De Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie, Catherine Ashton (foto), vraagt de onmiddellijke en onvoorwaardelijke doorgang van humanitaire hulp, commerciële goederen en personen van en naar Gaza. Ashton herinnerde eraan dat de Europese Unie de blokkade van de Gazastrook als "onaanvaardbaar en politiek contraproductief" beschouwt.

Volgens Israël is er geen sprake van een overtreding van het internationaal recht omdat het scheepskonvooi volgens hen niet louter humanitair was. Ondertussen heeft Israël een verbod opgelegd voor elk internationaal scheepskonvooi om koers te zetten naar de Gazastrook. Dat meldt de Israëlische viceminister van Defensie Matan Vilnaï.

Over de hele wereld zijn mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het geweld. Onder meer in Stockholm, Londen, Parijs, Sarajevo, Islamabad, Nicosia, Istanbul, Los Angeles en Brussel hebben mensen hun ongenoegen over de Israëlische actie laten zien.

Israëlische ambassadeur: "Operatie was geen succes"

De Israëlische ambassadeur in Londen heeft ondertussen bevestigd dat de militaire operatie "geen succes was".

"We kunnen niet spreken van een geslaagde operatie en het verlies van levens is tragisch. Laten we echter niet vergeten dat de mensen aan boord van het schip in kwestie zich verschrikkelijk hebben gedragen", aldus ambassadeur Ron Prosor op BBC4.

Volgens de ambassadeur werd het scheepskonvooi, tevergeefs, verschillende keren gewaarschuwd. Pas daarna werd overgegaan tot de militaire operatie. Prosor verklaarde verder dat er zich "activisten" op een van de zes schepen bevonden. Zij zouden er alles aan hebben gedaan om een confrontatie uit te lokken. De Israëlische ambassadeur benadrukte dat er op de 5 andere schepen geen enkel gewelddadig incident is voorgevallen.